Άκυρο της Nintendo στην κυκλοφορία του Dolphin emulator στο Steam

Άκυρο της Nintendo στην κυκλοφορία του Dolphin emulator στο Steam

  • «Αναβολή μέχρι νεωτέρας».

Παρότι το πλάνο του OatmealDome ήταν να κυκλοφορήσει τόσο για Steam όσο και Steam Deck τον emulator που διατηρεί εδώ και 20 χρόνια, κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί μιας και η Nintendo την ψυλλιάστηκε την δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη σελίδα του Dolphin στο Steam άνοιξε στις 28 Μαρτίου και στις 26 Μαΐου δέχτηκε μια νομική επιστολή από την Nintendo μέσω της Valve. Για να μην σας κουράσουμε με λεπτομέρειες, η Nintendo προειδοποίησε πως σε ενδεχόμενη κυκλοφορία του emulator, θα καταπατηθεί ο DMCA νόμος – που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα δημιουργίας – και έτσι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Και προφανώς η Valve θέλοντας να αποφύγει μια ενδεχόμενη διαμάχη που μπορεί να την βρει και εκείνη μπλεγμένη, αφαίρεσε το Dolphin μιας και έχει το απόλυτο στο να ελέγχει το περιεχόμενο του Steam.

 

«Με μεγάλη μας απογοήτευση ανακοινώνουμε πως η κυκλοφορία του Dolphin θα αναβληθεί επ’ αορίστον έως ότου βρεθεί κάποια λύση», είναι το μήνυμα της ομάδας του emulator. Καθόλου έκπληξη δεν μας προκαλεί η στάση της Nintendo αφού το emulation είναι μια γκρίζα γραμμή μεταξύ νομιμότητας και μη και όταν έχεις «μαγαζί-γωνία» κάνεις τα πάντα για να το προστατέψεις. Μένει να δούμε αν θα επηρεαστούν και άλλα αντίστοιχα επιχειρήματα που υπάρχουν στο Steam όπως το  RetroArch και τι αντίκτυπο θα έχει, διότι μετά την κυκλοφορία του Steam Deck, οι καταναλωτές ψάχνουν όλο και περισσότερο τέτοιες λύσεις για να παίζουν τα παλιά – ή και όχι – παιχνίδια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.