METROID PRIME REMASTERED REVIEW

METROID PRIME REMASTERED REVIEW

Το παρελθόν χρειαζόταν επίλυση.

Η κοινωνία μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δεχτεί αρκετές προκλήσεις και ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας παγκοσμίως. Καλώς ή κακώς, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και έπρεπε να πάρω εγώ προσωπικά μια τεράστια απόφαση που σίγουρα θα αγγίξει τις καρδιές μερικών hardcore videogame collectors. Και λόγω χώρου αλλά και λόγω οικονομικών δυσκολιών (όσον αφορά αγορά videogames) έπρεπε να αποχωριστώ κάποια πολύ καλά διαμάντια της προσωπικής μου συλλογής. Games που είχα σε παλιές κονσόλες, games που είχα 2-3 διαφορετικές εκδόσεις καθώς και games που ήξερα ότι λόγω περιορισμένου χρόνου δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ και να απολαύσω (JRPGs). Ένας τίτλος που έπρεπε να αποχωριστώ ήταν το Metroid Prime καθώς έχω και τη τριλογία στο Wii και μπορώ να ασχοληθώ πιο εύκολα μέσω αυτής όταν και εφόσον θα το επιθυμούσα μέσω του Wii U που κάθεται ακόμη στο σαλόνι μου.

To Metroid Prime έφυγε από τη συλλογή. Στην αρχή δεν το κατάλαβα αλλά στη συνέχεια άρχισα να έχω αμφιβολίες για το αν έπραξα καλά. Δυο ολόκληρες μέρες δεν έτρωγα και δεν κοιμόμουν. «Περνούν οι ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα και μου λείπεις, μου λείπεις, μου λείπεις πιο πολύ» που έλεγε και ο Πάνος Καλίδης σε ένα επικό του άσμα. Κλεινόμουν στο μπάνιο, έριχνα κρύο νερό και ούρλιαζα κλαίγοντας: “Γιατί; Γιατί το τραγούδι αυτό;” αναφερόμενος στο αριστούργημα του Καλίδη που ποτέ δεν μου άρεσε και δυστυχώς έπαιζε σε λούπα στο μυαλό μου. Και τότε ξαφνικά έγινε το θαύμα! Από το πουθενά έσκασε η είδηση! H αποκάλυψη του Metroid Prime Remastered, μίας HD υλοποίησης του θρυλικού αυτού παιχνιδιού, που ήρθε από το πουθενά και με τρέλανε! Για αυτό και όλο το υπερβολικό παραλήρημα που διαβάσατε παραπάνω. Λέμε τώρα… Πάμε λοιπόν να δούμε πως ένα διαμάντι μπορεί να γίνει ακόμα πιο… διαμαντένιο!

ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΣΤΟΡΙ, ΣΤΟΡΙ... ΜΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΙΣΤΟΛΙ

H πρωτοεμφανιζόμενη Retro Studios μας χάρισε πριν από 21 χρόνια (σ.σ. Θεέ μου γέρασα!) το Metroid Prime που κυκλοφόρησε το 2002 στο GameCube της Nintendo, με πρωταγωνίστρια την Samus Aran. Ήταν η πρώτη μεταφορά της σειράς σε 3D και μάλιστα σε first-person και σημείωσε τεράστια επιτυχία με πάνω από 2,84 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως και αρκετά βραβεία G.O.T.Y. Από τα μεγαλύτερα hits της εποχής για μια όχι και τόσο επιτυχημένη κονσόλα, το Metroid Prime ήταν αδιαμφισβήτητα ένα system seller.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί Metroid Prime αλλά και για όσους δεν θυμούνται την πλοκή του παιχνιδιού θα σας την αναφέρω αμέσως. Έχετε υπό τον έλεγχο σας την Samus Aran, μια γαλαξιακή κυνηγό επικηρυγμένων, η οποία έχοντας εξολοθρεύσει τους Space Pirates στον πλανήτη Zebes, λαμβάνει ένα σήμα κινδύνου από ένα διαστημόπλοιο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά πρόσκρουσης στον πλανήτη Tallon IV. Εκεί θα βρεθεί μπροστά από ερευνητικά εργαστήρια όπου γίνονταν πειράματα με ορισμένες μορφές ζωής και αντιλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της άφιξής της πως ο Ridley, ένας εχθρός που νόμιζε ότι είχε εξολοθρεύσει, είναι καθοδόν προς τον ίδιο πλανήτη.

Φτάνοντας στην επιφάνεια του Tallon IV, η πρωταγωνίστριά μας ανακαλύπτει την τραγική ιστορία του. Κάποτε, ένας μετεωρίτης με ένα πανίσχυρο και τοξικό υλικό συγκρούστηκε με τον πλανήτη καταστρέφοντας και μεταλλάσσοντας κάθε μορφή ζωής. Εκεί οι Space Pirates έφτιαξαν εργαστήρια για να μελετήσουν αυτό το υλικό και να μπορέσουν να δημιουργήσουν δυνατότερους μαχητές αλλά κάτι ξέφυγε από τον έλεγχό τους. Οπότε καταλαβαίνετε πως στόχος σας είναι να σταματήσετε μια και καλή αυτές τις επικίνδυνες έρευνες και να επαναφέρετε την τάξη.

ΠΥΡΟΒΟΛΩ ΚΑΙ ΣΕ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ

To Metroid Prime ήταν το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της βιομηχανίας που χαρακτηρίστηκε σαν first-person adventure. Η Retro Studios εισήγαγε αυτό το νέο παράγοντα στα παιχνίδια πρώτου προσώπου, με την εξερεύνηση να παίζει τον κυριότερο ρόλο για την εξέλιξη της πλοκής μέσα από τα μάτια της Samus. Με το d-pad αλλάζετε τη λειτουργία του κράνους επιλέγοντας το scan visor με το οποίο μπορείτε να ελέγξετε το χώρο για διακόπτες, να λάβετε πληροφορίες για το περιβάλλον γύρω σας (π.χ. τον τύπο της επιφάνειας), πληροφορίες από επιγραφές του πολιτισμού των Chozo ή των υπολογιστών των Space Pirates κ.ά.

Όλα αυτά είναι σίγουρα καλοδεχούμενα και δίνουν ένα άλλο νόημα στο παιχνίδι. Ακόμη, το scan visor σας δίνει πληροφορίες και για τους εχθρούς σας τονίζοντας και τα αδύναμα σημεία τους ενώ στην πορεία θα βρείτε και νέα visors όπως το Infra-Red και το X-Ray visor, τα οποία κάνουν ορατά αντικείμενα στο φάσμα των υπέρυθρων και υπεριωδών ακτινών.  Όπως καταλαβαίνετε, το στοιχείο της εξερεύνησης έχει σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι και έτσι, το Metroid Prime Remastered ακολουθεί πιστά το στυλ των παιχνιδιών Metroid, με τον ενιαίο κόσμο του και με τα κρυμμένα αντικείμενα που σας δίνουν νέες ιδιότητες τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε για να εισχωρήσετε όλο και πιο βαθιά μέσα του.

Όπως και στα 2D games της σειράς, έτσι κι εδώ το backtracking είναι μονόδρομος καθώς θα χρειαστεί ορισμένες φορές να επισκέπτεστε ξανά τις περιοχές του Tallon IV για να δοκιμάσετε τι μπορείτε να κάνετε με τις ιδιότητες που θα αποκτήσετε, κάτι που μπορεί να μην αρέσει και να κουράσει μερικούς που δεν είναι συνηθισμένοι στα metroidvania games. Το οπλοστάσιο της Samus αποτελείται από τα διαφορετικά είδη beams που διαθέτει το Arm cannon στο δεξί της χέρι, όπως επίσης και οι homing πύραυλοι που -όπως λέει και το όνομά τους- ακολουθούν τον στόχο, ενώ στη πορεία σας θα συλλέξετε και Energy Tanks τα οποία αυξάνουν την ενέργεια της Samus.

Το Metroid Prime Remastered προσφέρει τη δυνατότητα saves μόνο σε συγκεκριμένα σημεία στον χάρτη, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται τοποθετημένα εύστοχα έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολικά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Βέβαια, υπάρχουν και stations που κάνουν refill τους πυραύλους σας ή σας παρέχουν τον χάρτη της περιοχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει πλέον και νέο επίπεδο δυσκολίας που ονομάζεται «casual» και διευκολύνει πολύ όσους είναι αρχάριοι στις μάχες.

ΠΑΛΙ, ΤΡΑΒΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ

Αν και το remastered βασίζεται σε τίτλο εικοσαετίας, αυτό δεν εμπόδισε την Retro Studios να το μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προσωπικά δεν το θεωρώ remastered αλλά remake καθώς διαθέτει ξεκάθαρα ολοκαίνουργια γραφικά, με textures δουλεμένα από την αρχή, φρεσκότατα οπτικά εφέ καθώς και νέο σύστημα φωτισμού, όλα μέσω της νέας μηχανής γραφικών του στούντιο. Ειλικρινά, το μεράκι και η δουλειά των developers κάνει ΜΠΑΜ! από τη πρώτη ματιά  καθώς ο οπτικός τομέας είναι εξαιρετικός και θεωρώ ότι είναι από τους πιο εντυπωσιακούς τίτλους που έχω δει στο Switch.

Το Metroid Prime Remastered είναι αρκετά ατμοσφαιρικό, καθώς ο πλανήτης Tallon IV δίνει την αίσθηση ενός κόσμου που πέρασε αρκετά μεγάλες δυσκολίες. Οι χιονισμένες βουνοκορφές, οι πανέμορφες κοιλάδες καθώς και οι ηφαιστειακές περιοχές, είναι μόνο μερικές από τις περίτεχνα σχεδιασμένες τοποθεσίες που ταιριάζουν γάντι με τα εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας και τους αρχαίους και εγκαταλελειμμένους ναούς.

Η ανάλυση έχει πλέον HD επίπεδα, ο φωτισμός με τις ιδιαίτερα εντυπωσιακές αντανακλάσεις στη στολή της Samus και στα περιβάλλοντα καθώς και όλα τα assets του παιχνιδιού που είναι πλήρως ανασχεδιασμένα μένουν πιστά στο αρχικό όραμα των δημιουργών -με εξαίρεση τις πόρτες όπου πρόσφατα διάβασα τη γκρίνια του Zoid Kirsch στο twitter, αρχικού developer του original. Τα εφέ πάνω στο visor της Samus έχουν επιστρέψει, με τις λεπτομέρειες όπως οι στάλες της βροχής να χτυπούν και να κυλούν πάνω του και να δηλώνουν ηχηρό παρών. Με άλλα λόγια δηλαδή, η πρωτότυπη ατμόσφαιρα του original Metroid Prime είναι εδώ αλλά κυριολεκτικά πιο «τούμπανο» από ποτέ. Ενημερωτικά, από αναλύσεις έχουμε 900p σε docked mode και 600p σε  handheld σταθερά στα 60fps χωρίς να ζορίζεται η κονσόλα ακόμη και σε σημεία με αρκετό χαμό.

Ο ηχητικός τομέας έχει δεχθεί κι αυτός με τη σειρά του ειδική μεταχείριση με υποστήριξη surround 5.1 ήχου για όσους διαθέτουν συμβατό ηχοσύστημα αντί για Dolby Pro Logic II που διέθετε η αρχική έκδοση. Έτσι το soundtrack καθώς και όλα τα ηχητικά εφέ ακούγονται ακόμη καλύτερα. Η μουσική τονίζει την ηρεμία του κόσμου, με τις αγαπημένες ambient μελωδίες να αλλάζουν τόσο μεταξύ των κόσμων του παιχνιδιού, όσο και κατά τις περιόδους διάφορων μαχών ενώ τα ηχητικά εφέ συνθέτουν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα ειδικά στα boss fights.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Καλά όλα αυτά, άψογα θα έλεγα αλλά η μεγαλύτερη βελτίωση όμως που διαθέτει αυτή η έκδοση είναι ο χειρισμός. Η Retro Studios δεν ξε-port-ισε αλλά αντιθέτως, έχτισε το χειρισμό στο dual sticks σύστημα -που είναι και η default επιλογή- και η εμπειρία πλέον είναι ακόμη καλύτερη και ουσιαστικά ανανεώνει εξολοκλήρου το gameplay. Είναι εμφανέστατη η διαφορά και η ακρίβεια του νέου χειρισμού και προσωπικά είναι και η καλύτερη εκδοχή. Το σύστημα lock-on υπάρχει ακόμη και προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευκολία και όλα εκτελούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Συστήνω χρήση Pro Controller για μεγαλύτερη απόλαυση.

Για τους περίεργους που θέλουν original εμπειρίες υπάρχει και η επιλογή “Pointer”, όπου επιτρέπει τον χειρισμό της Samus μέσω των motion controls των Joy-Cons. Εννοείται ότι είναι αρκετά καλύτερος από την Wii έκδοση καθώς υπάρχει πολύ πιο ακριβής εντοπισμός των κινήσεών σας αλλά θεωρώ πως είναι η δεύτερη επιλογή για κάποιους που θα ήθελαν περισσότερο immersion σε σχέση με την πρώτη επιλογή.

Υπάρχουν βέβαια και επιπλέον επιλογές χειρισμού, η “Hybrid” και η “Classic”. Η πρώτη προσφέρει ένα mix από κίνηση με τα sticks και τα motion controls, αφού κινείστε με τον αριστερό μοχλό και κρατώντας το ZR μπορείτε να στοχεύσετε με το δεξί Joy-Con ενώ η δεύτερη, όπως λέει και το όνομά της, είναι ακριβώς το layout που υπήρχε στο GameCube.

Το παιχνίδι είναι αρκετά χορταστικό αφού ένας μέσος παίκτης θα χρειαστεί περίπου 20-25 ώρες για να το ολοκληρώσει και επιπλέον, πέρα από τα ολοκαίνουργια μενού που συνοδεύονται από νέο art και animations, υπάρχει κι ένα μενού Extras, στο οποίο ξεκλειδώνετε σταδιακά art του παιχνιδιού.

ΑΠΛΟ ΡΕΤΟΥΣ ή ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΜ ΜΠΑΚ;

Η ομάδα της Retro Studios κατάφερε να κάνει έναν τίτλο εικοσαετίας να πλησιάσει την τελειότητα. Υπάρχουν κάποια σημάδια που πιθανόν να φανερώνουν την ηλικία του τίτλου στον τομέα των γραφικών και σε κάποια physics αλλά σε καμία περίπτωση δεν χαντακώνεται η συνολική εικόνα του παιχνιδιού. Το Metroid Prime Remastered δεν είναι απλά η καλύτερη έκδοση του καλύτερου παιχνιδιού της σειράς και πιθανώς της εταιρείας, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα remasters που έχω δει γενικά. Να περιμένουμε remasters και για τα άλλα δυο games της σειράς; Και στο καπάκι να έρθει και τέταρτο μέρος; Never say never που λένε και στο χωριό μου και αφήστε με να παραληρώ με στιχάκια ελληνικών τραγουδιών εικοσαετίας προσαρμοσμένα -όσο γίνεται- για το review εδώθε. Μια υπέροχη sci-fi περιπέτεια και μια κυκλοφορία που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή κανενός κατόχου Switch.

Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!
Συμπέρασμα:

Το Metroid Prime ήταν ένα από τα κορυφαία games του GameCube και έμεινε στην ιστορία ως το παιχνίδι που έφερε την επανάσταση στο χώρο των FPS. Αυτή, λοιπόν, είναι η απόλυτη εκδοχή του καθώς μιλάμε για ένα ακόμη καλύτερο παιχνίδι και μια απαραίτητη αγορά για όλους τους κατόχους Switch.

9

Γράψτε ένα σχόλιο

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εισαγάγει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, που υποδεικνύονται με έναν αστερίσκο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.