OLLIOLLI WORLD REVIEW

OLLIOLLI WORLD REVIEW

Γύρω-γύρω Olli!

Το OlliOlli World δεν είναι ένα νέο skateboarding sim με το γνωστό Αντώνη “αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ” το Γεράκι. Βασικά δεν είναι καν skateboard game σαν τα υπόλοιπα του είδους. Ούτε καν σαν τα Jet Grind Radio ή Tony Hawks’s Underground που κάνετε -πέρα από κόλπα- χαμό και πανικό στο διάβα σας. Αντιθέτως, είστε σε έναν side-scrolling κόσμο, στη φανταστική Radlandia, τον παράδεισο των skateboarders. Και τι κάνετε εκεί; Διακοπές; Θα μπορούσατε (αν ήταν πραγματική) αλλά στόχος σας είναι να γίνετε ο επόμενος Skate Wizard, κάτι σαν Gandalf ή Dumbledore με skate αντί για ραβδί.

Πιο περίεργο, αλλά όχι και περισσότερο hardcore από τους προκατόχους του, το δημιούργημα της Roll7 απαιτεί το χρόνο σας για να σας ανταμείψει με αγνή 2D skate διασκέδαση. Οπότε, Οlli aboard στη διεξοδική κριτική αυτού του τίτλου χωρίς αναισθητικό, στο καρφί και εφόσον θέλετε, βρείτε το review και στο ένθετο του Save the Game της Κυριακής με δώρο μινιατούρες* OlliOlli της συντακτικής μας ομάδας με μόλις 1,99€!
*ξεχωρίζω εγώ γιατί το φιγουράκι γυαλίζει λόγω της αξιοπρόσεκτης καράφλας που διαθέτω στη πραγματική ζωή.

Ω SKATEBOARD ΜΟΥ, Ω SKATEBOARD ΜΟΥ, Μ’ ΑΡΕΣΕΙΣ ΠΩΣ Μ’ ΑΡΕΣΕΙΣ

Ο τρίτος τίτλος της σειράς ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων, με τη λογική του «τράβα δεξιά μέχρι τέλους και κάνε κόλπα» χρησιμοποιώντας ένα πλήκτρο για ώθηση και τον αριστερό μοχλό για κόλπα. Ουσιαστικά, η Roll7 έχει μεταφέρει τη λογική των 3D skateboard games στις 2 διαστάσεις. Στην πορεία -όπως είναι πλέον παράδοση σε όλα τα videogames- μαθαίνετε νέα κόλπα, κάνετε τεράστια combos συνδυάζοντας όλα τα νέα τρικ και αφού ξεπεράσετε το score που χρειάζεται για την ολοκλήρωση μιας πίστας ορμάτε για τα δευτερεύοντα objectives. Και ήδη μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε, “μα καλά βρε Μαρκήσιε, αφού ακολουθεί τη πεπατημένη, τι καινούριο έχει να προσφέρει;”. H απάντηση είναι δεν ξέρω, δεν απαντώ. 7,5 από εμένα και τα λέμε σε άλλο review. Βασικά, με το που φορτώσετε για πρώτη φορά το παιχνίδι στη κονσόλα σας θα καταλάβετε ότι έχει ανέβει το επίπεδο προς το καλύτερο.

AN-OLLI-ΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤ-ΟLLI-ΣΘΗΣΗ

Είναι οφθαλμοφανές ότι οι developers όχι μόνο γουστάρουν το skate σαν άθλημα, αλλά είναι μέσα και στη κουλτούρα που το περιτριγυρίζει καθώς και τη μουσική και τη μόδα που το συνοδεύουν που -καλώς ή κακώς- αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων. Π.χ. στο κομμάτι της μουσικής φέτος θα ακούσετε πιο πολύ beat-άκια παρά punk rock. Ακόμη, ενώ στα προηγούμενα games είχατε να κάνετε με πίστες βασισμένες σε πραγματικά πάρκα φέτος θα σκεητάρετε σε ουτοπίες με φανταστικές πίστες που κάνουν την ενασχόλησή σας με το OlliOlli World να μοιάζει με περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας πάνω σε σανίδα με τέσσερις τροχούς.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να ξενερώσει μερικούς, αλλά θεωρώ πως έφερε μια φρεσκάδα στη σειρά καθώς πλέον θα δείτε εντελώς διαφορετικά και πρωτότυπα τοπία, τα οποία ανοίγουν νέους ορίζοντες πρόκλησης και σας ωθούν να κάνετε επίδειξη των ικανοτήτων σας. Γενικά οι πίστες είναι σχετικά σύντομες και κύριος στόχος σας είναι να συγκεντρώσετε  όσους περισσότερους πόντους μπορείτε εκτελώντας διάφορα κόλπα. Νέο στοιχείο όμως είναι το γεγονός ότι πλέον δεν κατηφορίζετε απλώς μόνο δεξιά αλλά πηγαινοέρχεστε δεξιά και αριστερά με πολλαπλές διαδρομές χάρη στα νέα mechanics με τα καταστρεφόμενα περιβάλλοντα που διαθέτουν αρκετές πίστες. Βέβαια αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι γλιτώνετε κάποιο εμπόδιο καθώς -ειδικά στο πρώτο playthrough- κάθε πίστα έχει αρκετά ζόρικα σημεία που χρειάζονται αλάνθαστη ακρίβεια. Να είστε εξοπλισμένοι με φίμωτρο ηλεκτροπληξίας καθώς θεωρώ ότι αρκετές φορές θα «στολίσετε» διάφορα ανάλογα την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκετε.

Επιπλέον, με αυτή τη νέα δυνατότητα που σας παρέχεται μπορείτε να απολαύσετε στο 100% αυτό που προσφέρει το OlliOlli World, καθώς είναι αρκετά ικανοποιητικό να ολοκληρώσετε όλα τα objectives σε κάθε πίστα και ταυτόχρονα -με τις διαφορετικές διαδρομές που μπορείτε να βρείτε στο διάβα σας- θα συναντήσετε NPCs που θα σας ξεκλειδώνουν νέες πίστες. Συνολικά, έχετε 5 κόσμους για να κάνετε skate οι οποίοι ξεκλειδώνονται όσο προοδεύετε.

Αφού ολοκληρώσετε τη πρώτη περιοχή, ξεκλειδώνετε τη Gnarvana, ένα μυστικιστικό μέρος όπου μπορείτε να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε τις πίστες σας και να έρθετε αντιμέτωποι με τα World’s Daily Challenges που αυτόματα σημαίνει καινούρια πίστα καθημερινά. Έχετε και τη δυνατότητα να δείτε replays άλλων παικτών και βάσει αυτών να αντιληφθείτε ποια είναι η καλύτερη διαδρομή, τι κόλπα βολεύει να συνδυάσετε κτλ.

KEEP R-OLLI R-OLLI R-OLLI C’MON!

Όσον αφορά στη δυσκολία, που πιθανόν να ιδρώνετε ήδη κάποιοι στο φόβο δημιουργίας γλίτσας πάνω στο controller σας, το OlliOlli World είναι σίγουρα πιο βατό σε σχέση με τους πιο ζόρικους πρώτους τίτλους της σειράς. Στην αρχή για να είμαστε και ειλικρινείς. Ακρίβεια πρέπει να υπάρχει στις κινήσεις σας για να έχετε πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά το ίδιο το παιχνίδι πάνω που σας ωθεί στα όριά σας μετά από μια ζόρικη πίστα σας πετάει αμέσως μετά ένα tutorial για να καλμάρετε, ακόμα και προς τα τελευταία σημεία του. Υπάρχουν checkpoints σε διάφορα σημεία της πίστας αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια κομμάτια είναι αρκετά ζόρικα που για να βγάλετε το πολυπόθητο perfect run θα χρειαστεί να ματώσει κατά κύριο λόγο ο ένας αντίχειρας.

Τα άλματα γίνονται με τη χρήση του αριστερού αναλογικού μοχλού, με το δεξί πραγματοποιείτε τα grab trick, ενώ η παράλληλη χρήση τους οδηγεί σε διαφορετικές κινήσεις. Πέρα από τα άλματα , εξίσου σημαντικό είναι το grinding και το wall ride τα οποία σας επιτρέπουν να κάνετε chain combos με τη χρήση αλλεπάλληλων αλμάτων και grinds. Τα grinds και wall rides πραγματοποιούνται και αυτά με τον ίδιο αναλογικό και στο τέλος κάθε άλματος σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή προσγείωση. Αυτή πραγματοποιείται με το πάτημα του Α και το timing παίζει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη περισσότερων πόντων. Το combo system λειτουργεί όπως συνηθίζεται σε games με tricks όπου όσο εναλλάσσετε τα κόλπα σας χωρίς να τα επαναλαμβάνετε το multiplier ανεβαίνει καλύτερα και με ένα perfect landing αποκτάτε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η έκδοση που δοκιμάσαμε είναι αυτή του Nintendo Switch και οφείλω να ομολογήσω ότι τα άλματα και τα κόλπα που πραγματοποιούνται με τη χρήση του αναλογικού μοχλού δεν λειτουργούν σωστά καθώς ο αναλογικός του Joy-Con δε βολεύει για τόσο απαιτητική χρήση. Αναγκάστηκα να στραφώ σε άλλο controller όπου το πρόβλημα λύθηκε άμεσα και έκανα τη ζωή μου ευκολότερη καθώς βελτιώθηκε αρκετά η απόδοσή μου σχεδόν αμέσως. Είναι κρίμα πάντως η έλλειψη button-mapping καθώς θα μπορούσε μα αλλάξει ο χειρισμός ανάλογα τα γούστα του κάθε χρήστη.

SKATERS R-OLLI OUT!

Μπορεί να κουράζω λίγο με τα λογοπαίγνια αλλά ηρεμήστε και ελάτε μαζί μου για την Olli-κλήρωση του review. Στα γραφικά έχει γίνει εμφανής αλλαγή καθώς πλέον έχουμε 3D μοντέλα χαρακτήρων και περιβαλλόντων ασχέτως αν το gameplay είναι 2D. Δεν είναι πρωτοποριακά για απόδοση ULTRA 4K και HDR αλλά είναι αρκετά ευχάριστα και χαλαρωτικά στο μάτι καθώς διασκεδάζουν και ταυτόχρονα δεν αποσπούν τη προσοχή σας. Με μια πρώτη ματιά μου θύμισαν αυτά του Adventure Time: Pirates of the Enchiridion με αυτό το απλό καρτουνίστικο στυλ το οποίο σίγουρα δεν είναι για όλους αλλά την ίδια στιγμή δεν απογοητεύει. Οι διάφορες «ομιλίες» που θα ακούσετε στην αρχή κάθε πίστας είναι στη γνώριμη αλαμπουρνέζικη γλώσσα όπου απλά ακούτε ήχους και όχι λέξεις ενώ η μουσική και τα ηχητικά εφέ είναι σίγουρα πιο καλοδεχούμενα για τα αυτιά σας.

OLLI ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ή OLLI ΓΙΑ ΕΝΑΝ;

Το gameplay και τα modes του OlliOlli World είναι ικανοποιητικά και το γνώριμο έξυπνο combo system σε συνδυασμό με τα challenges και τις εναλλακτικές διαδρομές είναι ιδανικά για όσους αρέσκονται σε games της φιλοσοφίας pick up n’ play but hard to master. Πλέον δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις και γνώστες του skateboard. Γενικά έχει περιεχόμενο αρκετά πλούσιο -αν αναλογιστείτε και τη δυσκολία του- και αν δεν είχα το θέμα με τον έλεγχο που ανέφερα και παραπάνω (για την Switch έκδοση) θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε όλους. Στη παρούσα φάση όμως πιστεύω πως θα το παίξετε Olli όσοι ψάχνετε κάτι διαφορετικό από ένα skateboard game και ειδικά όσοι είστε υπέρ των μικρών καθημερινών sessions. H φαντασία που συνοδεύει τον τίτλο της Roll7 άνοιξε δρόμο προς το ευρύτερο gaming κοινό και παρόλο που είναι απαιτητικό σίγουρα θα διασκεδάσει νέους παίκτες.

Ευχαριστούμε πολύ την Private Division για την παροχή του review copy!
Συμπέρασμα:

Αν και απλό στην ιδέα και στην όψη, το OlliOlli World είναι ένας αρκετά διασκεδαστικός, εθιστικός και απαιτητικός τίτλος για όλους.

7.5