ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

ΒΟΜΒΑ: Στοπ και μήνυση προς τη Microsoft για την εξαγορά της Activision

Η FTC μηνύει τη συγκεκριμένη κίνηση.

Τεράστια εμπόδια φαίνεται να αντιμετωπίζει η Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard. Μπορεί αρκετοί να πίστευαν πως η ολοκλήρωση της εξαγοράς ήταν καθαρά θέμα χρόνου, όμως από ότι φαίνεται στο τραπέζι έχουν μπει σοβαρά θέματα μονοπωλίου. Με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ή αλλιώς FTC, να καταθέτει μήνυση, στην προσπάθεια της να μπλοκάρει τη συγκεκριμένη κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα η FTC ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη συμφωνία, ύψους περίπου 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα δώσει το σοβαρό προβάδισμα στη Microsoft, τόσο στην αγορά των κονσολών, όσο και στους τομείς του συνδρομητικού και cloud gaming.  

Μάλιστα η FTC χρησιμοποιεί το πρόσφατο παράδειγμα της απόκτησης της ZeniMax από τη Microsoft, αναφέροντας πως ο αμερικανικός κολοσσός μετέτρεψε πολλά παιχνίδια της Bethesda σε αποκλειστικές κυκλοφορίες, όπως τα επερχόμενα Starfield και Redfall. Υπενθυμίζοντας πως τότε η Microsoft είχε δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αντιμονοπωλιακές αρχές, πως δεν είχε κίνητρο να παρακρατήσει παιχνίδια από τις αντίπαλες πλατφόρμες.

Η απάντηση της Microsoft στο συγκεκριμένο ζήτημα προήλθε από τον αντιπρόεδρο αλλά πρόεδρο της, Brad Smith, ο οποίος συνεχίζει να πιστεύει, πως η συμφωνία θα διευρύνει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες τόσο στους παίκτες όσο και στους developers.

Επιπλέον δείχνει σίγουρος για τις απόψεις και τα λεγόμενα του, και είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει την υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες.

Στην αντίθετη πλευρά, η Holly Vedova, διευθύντρια του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC, δήλωσε πως: «Η Microsoft έχει ήδη δείξει πως είναι ικανή να κρατήσει περιεχόμενο από αντίπαλα στρατόπεδα του gaming. Με τη σειρά μας επιδιώκουμε να εμποδίσουμε την αμερικανική εταιρεία, από το να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου studio παιχνιδιών, χρησιμοποιώντας το για να βλάψει τον ανταγωνισμό.»

Μεγάλο αγκάθι της συγκεκριμένης εξαγοράς φαίνεται πως είναι και το μέλλον της σειράς Call of Duty, με τις αρμόδιες αρχές αλλά και τις απανταχού εταιρείες να προβληματίζονται έντονα. Η Microsoft προσπάθησε εξαρχής να ανοίξει τα χαρτιά της στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας συνεχώς πως επιχειρεί να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτήν και τη Sony, με την πρώτη να δηλώνει πως έχει προτείνει μέχρι και δεκαετή συμφωνία.

Πρόσφατα μάλιστα η Microsoft δεσμεύτηκε στην επέκταση του franchise και στις κονσόλες της Nintendo, με αντίστοιχη δεκαετή συμφωνία, στην προσπάθεια της να αποδείξει πως στόχο έχει τη διεύρυνση και όχι τη σμίκρυνση του κοινού. Παρόλα αυτά, ίσως θα χρειαστεί περισσότερα και πιο σημαντικά πειστήρια, για να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη στα δικαστήρια.

Δεν θα μπορούσε να μην έπαιρνε δημόσια θέση και η «κεφαλή» του Xbox, Phil Spencer, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, πως έχει μία καλή ιδέα σχετικά με ένα win-win πλάνο που θα ωφελήσει και τους ίδιους, αλλά και τη Sony. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως η ιαπωνική εταιρεία δείχνει μικρή προθυμία, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη λύση, με την ίδια να προτιμάει να συζητάει περισσότερο με ρυθμιστικές αρχές, παρά με την ίδια τη Microsoft.

Από ότι φαίνεται η εξαγορά της Activision Blizzard θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο θρίλερ, και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ότι αναμέναμε. Μένει να δούμε ποιος αλλά και πως θα πείσει με τις απόψεις του τις δικαστικές αρχές, και ποια θα είναι η έκβαση των γεγονότων.

Δημήτρης Μίχος's Avatar

Δημήτρης Μίχος

Μια διπολική gaming προσωπικότητα που ακροβατεί μεταξύ των multiplayer και single-player games.


Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /usr/www/users/savetj/modules/mod_related_items/src/Helper/RelatedItemsHelper.php on line 88