ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Σε απεργία βρίσκονται οι video game καλλιτέχνες της Αμερικής λόγω A.I.

Μετά από διαπραγματεύσεις 18 μηνών με τις μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Σε απεργία έχουν προχωρήσει από χθες 26 Ιουλίου οι καλλιτέχνες που απασχολούνται στην gaming βιομηχανία στην Αμερική και είναι μέλη του SAG-AFTRA, του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων στο χώρο των τεχνών της χώρας. Ο βασικός λόγος γύρω από την απόφαση αυτή είναι η αδυναμία εύρεσης συμφωνίας με τις μεγάλες gaming εταιρείες παραγωγής γύρω από την προστασία των καλλιτεχνών από την υπερβολική χρήση του A.I. στα παιχνίδια.

“Αν και έχει επέλθει συμφωνία σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν τα SAG-AFTRA μέλη, οι εργοδότες αρνούνται να διαβεβαιώσουν, με ξεκάθαρη και εφαρμόσιμη γλώσσα, ότι θα προστατέψουν όλους τους καλλιτέχνες από το A.I.”, γράφει η ανακοίνωση του σωματείου.

Να σημειωθεί εδώ πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 γύρω από διάφορα σημαντικά θέματα, ενώ από την πλευρά των εταιρειών βρίσκονται εταιρείες όπως οι Activision Productions, Blindlight, Disney Character Voices, EA Productions, Insomniac Games, Epic Games, Take 2 Productions και WB Games, που έχουν εργαστεί πάνω σε μερικά από τα σημαντικότερα παιχνίδια των τελευταίων ετών όπως τα The Elder Scrolls, Halo, Destiny, Fallout, Call of Duty, Death Stranding και God of War. Δεδομένου της απεργίας και όσο διαρκεί αυτή, οι εταιρείες δεν θα μπορούν να προσλάβουν μέλη του σωματείου για performance capture ή voice acting ρόλους.

“Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε μία συμφωνία που επιτρέπει στις εταιρείες να καταχραστούν την τεχνητή νοημοσύνη σε βάρος των μελών μας. Αρκετά. Όταν οι εταιρείες αυτές σοβαρευτούν και κάνουν μία προσφορά που τα μέλη μας μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν με αυτή, θα είμαστε εδώ έτοιμοι να διαπραγματευτούμε”, ο πρόεδρος του σωματείου, Fran Drescher, σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Duncan Crabtree-Ireland που ηγείται τις διαπραγματεύσεις πρόσθεσε: “Η gaming βιομηχανία παράγει δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδος ετησίως. Η κινητήριος δύναμη αυτής της επιτυχίας είναι οι δημιουργικοί άνθρωποι που σχεδιάζουν και δημιουργούν αυτά τα παιχνίδια. Αυτό περιλαμβάνει και μέλη του SAG-AFTRA που φέρνουν αξέχαστους και αγαπημένους gaming χαρακτήρες στη ζωή και αξίζουν και απαιτούν τις ίδιες θεμελιώδεις προστασίες που απολαμβάνουν οι καλλιτέχνες στις ταινίες, τηλεόραση, streaming και μουσική: δίκαιη αποζημίωση και το δικαίωμα της συναίνεσης στη χρήση των προσώπων, φωνών και σωμάτων τους από την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι τρομερό το γεγονός ότι τα studios δεν έμαθαν τίποτα από τα μαθήματα της περσινής χρονιάς (και της απεργίας διαρκείας που είχε πραγματοποιηθεί), ότι τα μέλη μας μπορούν και θα αντισταθούν και θα ζητήσουν δίκαιη αντιμετώπιση όσον αφορά το A.I. με την υποστήριξη του κοινού.”

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε και τη θέση των ίδιων των εταιρειών, οι οποίες σχολιάζουν μέσω της εκπροσώπου, Audrey Cooling: “Είμαστε δυσαρεστημένοι που το σωματείο αποφάσισε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις ενώ βρισκόμασταν τόσο κοντά σε συμφωνία, ενώ παραμένουμε έτοιμοι για να τις συνεχίσουμε. Έχουμε ήδη βρει κοινό τόπο στις 24 από τα 25 προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου μίας ιστορικής αύξησης στους μισθούς και σε επιπλέον παροχές. Η προσφορά μας είναι μία απευθείας απάντηση στις ανησυχίες του SAG-AFTRA και επεκτείνει ουσιαστικά την προστασία των μελών από το A.I. συμπεριλαμβανομένου της συναίνεσης και της δίκαιης αποζημίωσης για όλους του καλλιτέχνες που εργάζονται στις εταιρείες μας. Αυτοί οι όροι είναι από τους δυνατότερους στη βιομηχανία του θεάματος.”

Πάνος Τσαμπούκος's Avatar

Πάνος Τσαμπούκος

Λάτρης ταινιών και σειρών, αλλά οι γονείς μου ακόμη έχουν να λένε πως όταν έπιανα τηλεχειριστήριο στα χέρια μου μικρός, το δωμάτιο δε με χωρούσε. That's life, I guess...