ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Disney Epic Mickey: Rebrushed | Review

Μία έξτρα πινελιά!

Το να γράφεις ολοκληρωμένο review για οποιοδήποτε είδους remaster ή remake είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία. Όχι επειδή η ίδια η ανάλυση διαφέρει από τα υπόλοιπα «καινούρια» παιχνίδια, αλλά γιατί πάντα παρουσιάζεται ένα μοναδικό για αυτές τις κυκλοφορίες ερώτημα. Πως βαθμολογώ μία ανακατασκευή; Το ρίχνω στο ring με τα θηρία του μοντέρνου gaming ή μήπως η αξία του κρύβεται πίσω από τις παιδικές αναμνήσεις που φέρνει ξανά στην επιφάνεια; Μάλλον η επιλογή δεν είναι τόσο δική μου όσο είναι δική σου. Εγώ θα ρίξω στο τραπέζι όλες μου τις σκέψεις για το Disney Epic Mickey: Rebrushed και εσύ θα αποφασίσεις πόσο γέρος είσ- ΠΟΣΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΝΟΩ.

Το ταξίδι μας στον μαγευτικό κόσμο της Disney δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις αν δεν γνωρίζεις για τον συγκεκριμένο τίτλο. Το αυθεντικό Epic Mickey επέλεξε να βγάλει το αγαπημένο μας ποντίκι από τα συνηθισμένα ανθισμένα λιβάδια και να τον μπλέξει σε ένα πιο σκοτεινό και αφιλόξενο narrative. Με επικεφαλής τον δημιουργό των Deus Ex, Warren Spector, το Epic Mickey πειραματίζεται με ένα σύστημα ηθικής, δίνοντας στον παίκτη τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του παιχνιδιού. Για πρώτη φορά, η corporate mascot της Disney μεταμορφώνεται σε αληθινό αγόρι, με αληθινές επιλογές και αληθινές επιπτώσεις. Δεν θέλω να εμβαθύνω στο περιεχόμενο των επιλογών για βασικούς spoiler λόγους, όμως επιβάλλεται να αναφέρω πως, ώρες ώρες, ξαφνιάστηκα από το επίπεδο και τη ποιότητα της γραφής, όχι μονάχα των επιλογών αλλά του παιχνιδιού καθολικά.

ΚΑΘΡΕΦΤΗ, ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ

Η πιο αισθητή αλλαγή που φέρνει το Rebrushed, και κάθε άλλο remaster, είναι η αναβάθμιση του οπτικού τομέα. Αν και μπορείς ακόμη να καταλάβεις ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε για πολύ απλούστερο hardware, η υψηλότερη ανάλυση και τα βελτιωμένα textures κρύβουν αρκετά αποτελεσματικά την ηλικία του. Το art direction, βέβαια, δεν χρειάστηκε καμία τροποποίηση. Το στυλ της Disney αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη διαχρονικότητα του, προσθέτοντας και τη φρεσκάδα της μοχθηρής ατμόσφαιρας. Είτε μιλάμε για αποκεφαλισμένα κεφάλια από animatronics είτε για βουνά από παλιά και απορριφθέντα προϊόντα Mickey που καλείσαι να σκαρφαλώσεις, υπάρχουν άπειρα αξέχαστα στιγμιότυπα τα οποία εντυπωσιάζουν με έξυπνη σύνθεση Disney μαγείας και αιχμηρότητας.

Εκτός από την αναμενόμενη αύξηση στην ποιότητα των γραφικών, η ανανεωμένη αυτή έκδοση του Epic Mickey έχει υλοποιήσει και μερικές ευπρόσδεκτες τροποποιήσεις στη προσπάθεια της να κάνει τον τίτλο όσο το δυνατό πιο αποδεκτό από το μοντέρνο κοινό. Η κυριότερη αλλαγή στα δικά μου μάτια είναι αδιαμφησβήτητα η κάμερα. Η χείριστη και άκομψη κάμερα της αρχικής έκδοσης έχει αφαιρεθεί και, επιτυχώς, αντικατασταθεί με το απλό σύστημα κάμερας που αναγνωρίζουμε όλοι στα third person παιχνίδια, επιτρέποντάς σου να χρησιμοποιείς ελεύθερα το δεξί αναλογικό μοχλό για να αποκτήσεις την καλύτερη γωνία θέασης. Η στατική κάμερα παραμένει στα boss fights, χωρίς βέβαια να αποτελεί πρόβλημα, καθώς αυτά τα σημεία έχουν σχεδιαστεί με αυτή τη ρύθμιση κατά νου. Η ελεύθερη κάμερα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου παιχνιδιού διαλύει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Epic Mickey στο Wii, όπου συχνά έπρεπε να παλεύεις ενεργά με την κάμερα σου προσπαθώντας να περάσεις κενά ή να δεις τους εχθρούς που σου επιτίθονταν.

Ο ΜΙΚΗΣ Ο ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ 

Μπαίνοντας στη γειτονιά του gameplay, τα πράγματα είναι πάνω κάτω όπως θα τα περίμενε κανείς από το τυπικό 3D platformer. Στο Epic Mickey: Rebrushed περιηγείσαι σε εμπόδια στον ερειπωμένο κόσμο, πολεμάς εχθρούς, λύνεις γρίφους και συλλέγεις διάφορα collectibles. Το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού, το οποίο πάει χέρι-χέρι με το σύστημα ηθικής, είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πινέλο σου είτε για να δημιουργήσεις διάφορα αντικείμενα και χαρακτήρες στο περιβάλλον είτε για να τα καταστρέψεις. Στις περισσότερες μάχες, μπορείς να επιλέξεις είτε να «ελέγξεις» κατά κάποιο τρόπο τους εχθρούς σου με μπογιά ώστε να μην σου επιτίθονται, είτε να τους διαγράψεις από το σύμπαν με το……διαλυτικό; Δεν είμαι σίγουρος πως αλλιώς να το ονομάσω. Το περιβάλλον είναι καθαρά σχεδιασμένο με τον συγκεκριμένο μηχανισμό κατά νου, καθώς είναι γεμάτο με διάφορες φθαρμένες επιφάνειες και αντικείμενα που μπορείς να επιλέξεις αν θες να συμπληρώσεις ή να διαγράψεις. Η επιλογές σου αυτές επηρεάζουν άμεσα την συνολική εμπειρία σου, με το platforming να γίνεται σημαντικά πιο εύκολο και τα κρυμμένα μυστικά να αποκαλύπτονται. 

Μία σύντομη αναφορά αξίζει να γίνει και για τα μεταβατικά επίπεδα που συναντάς ανάμεσα στα κύρια 3D περιβάλλοντα. Παρόλο που υπήρχαν και στο original Epic Mickey, οι 2D side scrolling πίστες έχουν κάπως ανανεωθεί, με περισσότερα διαδραστικά στοιχεία στην τωρινή έκδοση, έτσι ώστε να γίνουν λίγο πιο δυναμικές και ενδιαφέρουσες. Τα μικρά αυτά επίπεδα δεν διαρκούν πολύ, αλλά προσφέρουν μια πολύ ευχάριστη αλλαγή ρυθμού κατά τη μετακίνηση μεταξύ κόσμων. Δυστυχώς, όμως, ο μηχανισμός της μπογιάς δεν είναι αρκετός για να φέρει τον Mickey πραγματικά αντιμέτωπο με τα μοντέρνα θηρία του genre. Το 3D platforming έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά τα τελευταία 15 χρόνια και, παρόλο που το gameplay του Rebrushed είναι διασκεδαστικό, δεν μπορώ να το προτείνω ανεπιφύλακτα σε παίκτες που δεν έχουν συνηθίσει τέτοιες «παλαιότερες» εμπειρίες.

Το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπισα με το Disney Epic Mickey: Rebrushed είναι το performance. Ακόμη και στο PS5, το οποίο στη θεωρία πρέπει να γελάει μπροστά στο συγκεκριμένο remake, πρακτικά η απόδοση φαίνεται αρκετά υποδεέστερη από ό,τι περίμενα. Αν και δεν υπήρχαν σοβαρά κρασαρίσματα, βίωσα επίμονα θέματα με ασταθές framerate και αισθητό pop-in. Κατά διαστήματα έβλεπα πτώσεις της τάξης των 5 ή 10 FPS, ακόμα και όταν δεν συνέβαινε κάτι ιδιαίτερο ή φανταχτερό στην οθόνη. Το pop-in, από την άλλη, έκανε την δραματική εμφάνιση του κάθε φορά που έπρεπε να φορτώσει ένα νέο περιβάλλον. Ακόμη και οι ίδιοι οι χρόνοι φόρτωσης δεν με χαροποιούν ιδιαίτερα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα loading times που έχουμε συνηθίσει από το PS5. Παρόλα αυτά, τα τεχνικά προβλήματα του Rebrushed δεν αποτελούν game breaking bugs. Η συνολική εμπειρία του παιχνιδιού καταφέρνει στο τέλος να επισκιάσει τις αδυναμίες της απόδοσης, αν και, για ένα παιχνίδι τις μικρές απαιτήσεις του Rebrushed, θα προτιμούσα να έβλεπα σταθερότερο performance.

Εν ολίγοις, καταλήγουμε στο ερώτημα που έθεσα στον πρόλογο: Με ποια κριτήρια μπορώ να κρίνω δίκαια το Disney Epic Mickey: Rebrushed; Ως τίτλος που κυκλοφορεί κοντά στο 2025 δεν καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή. Τα τεχνικά ψεγάδια και οι platforming μηχανισμοί του 2010 δεν του επιτρέπουν να λάμψει αν ληφθεί υπόψη ως ξεχωριστή και, κυρίως, full price κυκλοφορία. Παρόλα αυτά, η αξία του ως remake είναι αδιαμφησβήτητη. Τα χαμόγελα που θα φέρει σε πλέον ενήλικους gamers που μεγάλωσαν με αυτή τη σκοτεινή Disney περιπέτεια θαρρώ ξεπερνούν τη mainstream αποδοχή. Με περισσότερη προσοχή στον τεχνικό τομέα και 2 νέα movement abilities, το Disney Epic Mickey: Rebrushed θα ξεσήκωνε όλο τον κόσμο του platforming.

Ευχαριστούμε πολύ την Enarxis για την παροχή του review copy!

Το Disney Epic Mickey: Rebrushed είναι ένα αξιότατο remake. Αν και η «παλαιά» του φύση μπορεί να ξενίσει νέους παίκτες, οι βετεράνοι του 3D platforming θα το λατρέψουν αναμφίβολα.

7
Παύλος Ντέλης's Avatar

Παύλος Ντέλης

Με PS2 από τριών χρονών, μόνο εδώ θα μπορούσα να καταλήξω...