ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Horizon Forbidden West Complete Edition | (PC) Review

Οι ανισότητες εκλείπουν και πλέον «μιλά» μονάχα η εμπειρία.

Η Sony συνεχίζει με φρενήρη ρυθμό να μοιράζεται την γκάμα των πολυαγαπημένων τίτλων της και σε άλλα κοινά που επιζητούν μία ίση ή και καλύτερη εμπειρία αυτών σε μία άλλη δημοφιλή πλατφόρμα, αυτή των υπολογιστών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σειρά παίρνει το Horizon Forbidden West, ένας action-RPG τίτλος που αναπτύχθηκε από την Guerrilla Games και κυκλοφόρησε προ διετίας σε PS5-PS4, ο οποίος «ξεσήκωσε» την gaming κοινότητα αποτελώντας ένα άξιο sequel του Horizon Zero Dawn. To PC port ανέλαβε η Nixxes Software και το αποτέλεσμα ήταν αθόρυβο…

ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ «ΕΞΤΡΑΔΑΚΙΑ» ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ

Η PC έκδοση του Horizon Forbidden West διαθέτει ξεκλείδωτο framerate, τις τελευταίες upscaling τεχνολογίες όπως τα DLSS 3, FSR 2.2 και XeSS , φέρνει υποστήριξη για ultrawide οθόνες ενώ ακόμα προσφέρει συμβατότητα με πληκτρολόγιο και ποντίκι καθώς και πλήρη λειτουργικότητα με DualSense χειριστήριο. Όσον αφορά την λειτουργικότητα των προαναφερθέντων, δεν παρατηρήθηκε κάτι το επιλήψιμο, όπως δηλαδή οφείλει κάθε port που σέβεται τον εαυτό του.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ

Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινά ανέμελα μία gaming εμπειρία ευθύς αμέσως. Σε αυτό το port είναι απούσα η προαπαίτηση για φόρτωμα shaders, είναι δυνητικά αχρείαστο το αναμενόμενο τα τελευταία χρόνια «σκάλισμα» στις επιλογές γραφικών και τεχνολογιών με στόχο την παροχή μίας τουλάχιστον playable εμπειρίας. Όλα είναι απλουστευμένα και λειτουργούν άψογα με το κατάλληλο hardware. Αρκετοί τίτλοι, τον τελευταίο και όχι μόνο καιρό, απογοήτευσαν με την ημιτελή κυκλοφορία τους σε πολλά επίπεδα με πιο βασικό τον τεχνικό τομέα. Σε αντίθεση, λοιπόν, με την τάση αυτή, η μεταφορά του Horizon Forbidden West στους υπολογιστές είναι εκπληκτική. Κυριολεκτικά οι επιδόσεις και η σταθερότητα σε πολλά και διαφορετικά συστήματα θυμίζει την τελική μορφή από παιχνίδια τα οποία αν και βγήκαν νωρίς από τον «φούρνο», όταν τα επισκέπτεσαι μετά από καιρό όλα τρέχουν σωστά λόγω του κατάλληλου optimization με το πέρασμα του χρόνου.

Σε ότι αφορά τα FPS και τις γενικότερες επιδόσεις, πρόκειται για μία «εκδημοκρατίση» του τίτλου. Μπορεί να τρέξει σε πολλαπλά συστήματα. Ενδεικτικά, στο εν λόγω review «τρέχει» 4K 60 FPS απροβλημάτιστα. Ναι μεν χρησιμοποιείται high-end κάρτα μαζί με αξιόπιστο 8πύρηνο επεξεργαστή, αλλά πρόκειται για hardware της προηγούμενης γενιάς, ενώ παράλληλα οι AI upscaling τεχνολογίες και το dynamic resolution μπορούν να ανεβάσουν περισσότερο ή ακόμα και να σώσουν μία εμπειρία. Το καλό optimization παρέχει λύσεις και συνδυασμούς για όλους, ανάλογα με την ανάλυση και το επιθυμητό framerate του εκάστοτε παίκτη. Όσοι διαθέτουν έναν σχετικά mid-range gaming υπολογιστή έχουν πιθανότητες να έχουν πραγματική πρόσβαση στον τίτλο, βέβαια συνιστάται πάντα η παρακολούθηση μερικών benchmarks για σιγουριά.

ΤΟ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ Ο ΤΙΤΛΟΣ

Οι περαιτέρω λειτουργίες που φέρνει ο τίτλος στον υπολογιστή δεν προσφέρουν κάτι το επαναστατικό. Αν κάποιος διαθέτει ήδη τον τίτλο σε PS5 και δεν προϊδεάζεται με την ιδέα να παίξει 120FPS+ σε 4K και με «απογειωμένες» στο τέρμα ρυθμίσεις, τότε δεν προκύπτει αντικειμενικός λόγος για να αποκτήσει την PC έκδοση. Το port στοχεύει κυρίως σε όσους δεν έχουν καθόλου βιώσει το παιχνίδι ή ενδεχομένως περιμένουν κάτι καλύτερο από την PS4 έκδοση, η οποία και αυτή με την σειρά της είναι αξιοπρεπής. Η Sony σε συνεργασία με την Nixxes Software ξανά πετυχαίνει τον στόχο της κάνοντας, χωρίς κανέναν αστερίσκο, προσβάσιμο τον τίτλο σε περισσότερους ανθρώπους.

ANOTHER HAPPY LANDING

Ανακεφαλαιώνοντας, το PC port κρίνεται άκρως επιτυχημένο και συνολικά η Sony δείχνει πως, πέρα από την τακτική επέκταση των τίτλων της, δίνει βάση ως επί των πλείστων και στην ολοκληρωμένη κυκλοφορία αυτών δίχως τις ατέλειες που παρατηρούνται εντόνως στην βιομηχανία. Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές και η σταθερότητα του framerate ακέραια, γεγονός που επιτρέπει το ανενόχλητο, αναλλοίωτο gameplay να σε συνεπάρει με τον μαγικό κόσμο του Horizon Forbidden West. Η φράση κλειδί «τρέχει απροβλημάτιστα» αποτυπώνει πλήρως την επιτυχή μεταφορά του τίτλου και δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας για την ποιότητα υλοποίησης των επόμενων τίτλων από την Sony.

Ευχαριστούμε πολύ το PlayStation Greece για την παροχή του review copy!

H PC έκδοση του Horizon Forbidden West κοινοποιεί τον μέχρι πρότινος αποκλειστικό τίτλο της Sony και το καταφέρνει παραδίδοντας αθόρυβα ένα αρκούντως άρτιο αποτέλεσμα τεχνικά. Η σταθερότητα του port είναι η ενδεδειγμένη και επιτρέπει στους παίκτες να εκβυθιστούν στον αρχέγονο μα συνάμα φουτουριστικό κόσμο του Horizon.

Κωνσταντίνος Μπούρπουλας's Avatar

Κωνσταντίνος Μπούρπουλας

Σε ένα πρώιμο στάδιο της ζωής μου ανακάλυψα πως μέσω του gaming μπορείς να είσαι και να κάνεις ό,τι θες με το πάτημα μερικών κουμπιών. Το τηλεκοντρόλ φαινόταν πια ντεμοντέ.