MARVEL vs. CAPCOM Fighting Collection: Arcade Classics | Review
"With Great Power..." Spider-Man, Amazing Fantasy #15
Όταν η Capcom ανακοίνωσε το MARVEL vs. CAPCOM Fighting Collection: Arcade Classics οφείλω να ομολογήσω ότι συγκινήθηκα και ταυτόχρονα ξετρελάθηκα! Ο λόγος; Πέρα από το γεγονός ότι κυριολεκτικά έχω περάσει αμέτρητες ώρες με τα συγκεκριμένα games που περιλαμβάνει και τα λατρεύω θεωρούσα πως η επιστροφή τους θα ήταν κάπως δύσκολη έως ανέφικτη καθώς πρόκειται για τίτλους που έχουν να κάνουν με ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της pop κουλτούρας, τη Marvel. Εννοείται πως ο όρος "fighting games" είναι άρρητα συνδεδεμένος με τη Capcom - το έχω αναφέρει και παλιότερα σε άλλο review - και αυτή η νέα συλλογή το αποδεικνύει καθώς δείχνει ότι όταν υπάρχει μεράκι, κάποια games παραμένουν πάντα στις σκέψεις όλων των gamers ακόμη και 20+ χρόνια αργότερα. Οπότε, χωρίς πολλά πολλά, βουρ στον πατσά, αλλά να σημειωθεί παρακαλώ στα πρακτικά ότι ανά επικεφαλίδα θα έχετε διάσημες ατάκες από ήρωες της Marvel.
"IT'S CLOBBERIN' TIME!" Benjamin Grimm, Fantastic Four #22
Η νέα αυτή συλλογή περιλαμβάνει 7 games (6 fighting και 1 beat’em up) τα οποία είναι τα ακόλουθα:
- X-Men: Children of the Atom
- Marvel Super Heroes
- X-Men vs. Street Fighter
- Marvel Super Heroes vs. Street Fighter
- MARVEL vs. CAPCOM: Clash of Super Heroes
- MARVEL vs. CAPCOM 2: New Age of Heroes
- The Punisher
Σε σχέση με τη προηγούμενη συλλογή που είχε κυκλοφορήσει όπου θα έπρεπε να ήταν πιο πρέπον η ονομασία DarkStalkers Collection, εδώ έχουμε κυριολεκτικά τη θεματολογία της Marvel η οποία συνδυάζεται με αυτή των Capcom franchises. Ξεκινάμε με ένα καθαρόαιμο X-men fighting game, συνεχίζουμε με ένα Marvel fighting game, εμπλουτίζουμε στη συνέχεια αυτά τα δυο με χαρακτήρες του Street Fighter και ολοκληρώνουμε το πακέτο με ένα μαρβελοκαπκομικό αριστούργημα. Και σαν bonus πάρτε κι ένα beat em’up με τον αδίστακτο Punisher για να ξελαμπικάρετε. (Σ.Σ.Για τη λέξη μαρβελοκαπκομικό παρακαλώ πολύ οι αναγνώστες μας να με αναφέρουν για τη χρήση της καθώς τα δικαιώματα για τη μη νόμιμη χρήση της διώκεται καπκομομαρβελικά.)
Ας δούμε όμως τα παιχνίδια τώρα. Το X-Men: Children of the Atom αποτελεί τη πρώτη fighting game προσπάθεια της Capcom που βασίζεται σε χαρακτήρες της Marvel. Κυκλοφόρησε μάλιστα τη περίοδο που μεσουρανούσε η animated σειρά X-Men με τους ηθοποιούς της να δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες. Το σενάριο βασίζεται πάνω στο story τoυ comic “Fatal Attractions” με τελικό σκληρό boss fight ενάντια στον Magneto σε μάχες one on one με best of three όπως όλα τα κλασσικά fighting games. Σε σχέση με τη σειρά Street Fighter, το X-Men: Children of the Atom προσθέτει ένα combo system το οποίο διαθέτει μεγάλα combos που μπορούν να πραγματοποιηθούν mid-air αλλά και διάφορες μανούβρες όπως το roll. Ακόμη, εισήχθησαν και τα multi-tiered περιβάλλοντα όπου καταστρέφεται το έδαφος και μεταφέρεστε σε άλλη περιοχή κάνοντας τις μάχες πιο εντυπωσιακές και διασκεδαστικές. Όλα τα ανωτέρω αποτέλεσαν ουσιαστικά τις βάσεις για τα μετέπειτα VS games της Capcom με το X-Men Vs Street Fighter να παίρνει τη σκυτάλη από το Children of Atom και να ξεκινά το Marvel Vs Capcom series.
Ακολουθεί το Marvel Super Heroes, η δεύτερη fighting κυκλοφορία της Capcom με θέμα αυτή τη φορά τους ήρωες της Marvel και με ένα σενάριο που βασίζεται σχεδόν πάνω στο “Infinity Gauntlet” storyline του Marvel Universe. Σκοπός του ήρωα που θα επιλέξετε είναι να αποκτήσει τα infinity stones και να αποτρέψει το τελικό boss, τον Thanos, από την κατάκτηση του σύμπαντος. Gameplay-ικά ακολουθεί τη προηγούμενη συνταγή και όπως και στο X-Men: Children of Atom υπάρχει μια ειδική μπάρα με την οποία εκτελείτε κάποια super κίνηση που «τρώει» μεγάλο κομμάτι της health bar του αντιπάλου σας. Εδώ όμως υπάρχει και η προσθήκη των Infinity Gems, τα Power, Time, Space, Reality, Soul και Mind. Αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε κατά τη διάρκεια της μάχης με ένα first hit ή κάποια special επίθεση, και στη συνέχεια να τα αξιοποιήσετε για προσωρινή χρήση όπως μεγαλύτερo damage ή γρηγορότερο health recovery. O λατρεμένος Spidey για παράδειγμα, μπορεί με τη χρήση του Power Gem να δημιουργήσει ένα κλώνο και να κάνει διπλάσια ζημιά με τις επιθέσεις του.
Και τώρα ξεκινάμε με πιο hot καταστάσεις που εμένα προσωπικά μου ξυπνάνε αναμνήσεις καθώς ήταν η πρώτη μου επαφή με Capcom fighting game πέρα από τη σειρά Street Fighter για εκείνη την εποχή. Βλέποντας τον Sabretooth να κάνει κλικ τα δάχτυλά του, να πετάγεται μια τύπισσα με οπλοπολυβόλο και να ρίχνει σφαίρες παντού ενώ ταυτόχρονα η Chun-Li να κάνει tag-out και να εισέρχεται ο Gambit εξαπολύοντας ένα Royal Flush και να κάνει K.O έπαθα πλάκα. Λέω δεν είναι δυνατόν, όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε! Εδώ οι χαρακτήρες του Street Fighter συνεργάζονται αλλά και εναντιώνονται με τους X-Men σε two-on-two tag-team μάχες.
Οι χαρακτήρες διαθέτουν και εκτελούν τις κινήσεις τους όπως στα αντίστοιχα προηγούμενα games που υπήρχαν με τη διαφορά ότι όλα φαίνονται πιο υπερβολικά με την καλή έννοια. Τα combos έχουν γίνει μεγαλύτερα και με το tag ακόμα πιο εντυπωσιακά και θανάσιμα αλλά και οι super moves έχουν λάβει ένα καταπληκτικό ρετούς! Για παράδειγμα, το Mega Optic Blast του Cyclops, γεμίζει όλη την οθόνη σε σχέση με αυτή του X-Men: Children of the Atom. Simply marvellous! Επιπλέον, εδώ εισήχθησαν και νέες κινήσεις βασισμένες στο tag concept: το “Variable Combination" όπου οι δυο χαρακτήρες χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τις Hyper Combo κινήσεις τους, και το "Variable Counter", όπου κατά τη διάρκεια άμυνας μπορείτε να κάνετε tag τον off-screen χαρακτήρα σας για να ρίξει μερικές φάπες στον αντίπαλο και να σας σώσει ή να σας δώσει άνοιγμα για αντεπίθεση. Για τα του story, τελικό boss o Apocalypse ο οποίος γεμίζει κυριολεκτικά όλη την οθόνη(!) και πρέπει να τον νικήσετε γιατί μπλα μπλα… δεν μας νοιάζει! ΞΥΛΟ!
Επόμενο! Marvel Super Heroes vs. Street Fighter! Ίδια συνταγή με τη προηγούμενη κυκλοφορία με τη διαφορά ότι αντί για X-men χαρακτήρες πλέον υπάρχουν διάφοροι της Marvel και αντίστοιχα αλλαγές στο roster του Street Fighter. Νέο feature πάντως προστέθηκε, το “Variable Assist”, με το οποίο καλείτε όποτε θέλετε τον off-screen χαρακτήρα για να εξαπολύσει special επίθεση στον αντίπαλό σας. Ουσιαστικά δεν διαθέτει πολλές διαφορές από τον προκάτοχό του και εμένα προσωπικά με ενόχλησε ότι κάποια σκηνικά αλλά και το “φανερό” final boss ήταν 90% copy/paste. Δεν είναι κακός τίτλος αλλά θα μπορούσε σίγουρα να είχε περισσότερη ποικιλία σε όλους τους τομείς. Βέβαια μετά από αυτό ήρθε το…
“I'M THE BEST THERE IS AT WHAT I DO...” Wolverine, X-Men #162
Σοκ και δέος!!! MARVEL vs. CAPCOM: Clash of Super Heroes κυρίες και κύριοι, αγόρια και κορίτσια!!! Επιλέγετε πλέον χαρακτήρες από το σύμπαν της Marvel και της Capcom και οι φάπες πέφτουν βροχή! Τεράστια η αλλαγή με τους νεοφερμένους χαρακτήρες της ιαπωνικής εταιρείας όπως ο Captain Commando, o Strider και ο αξιαγάπητος Mega Man!. To gameplay είναι σχεδόν ίδιο με τους προηγούμενους VS τίτλους αλλά διαθέτει δυο σημαντικές διαφορές: πρώτη είναι η αφαίρεση του παραδοσιακού character assist και εισαγωγή του Special partner assist και δεύτερον, η εισαγωγή της "Variable Cross" επίθεσης. Η πρώτη διαφορά είναι ουσιαστικά το character assist όπου ο/η ήρωας που σπεύδει για βοήθεια επιλέγεται τυχαία στην αρχική οθόνη επιλογής χαρακτήρα από ένα ποικιλόμορφο unplayable roster με περιορισμένη χρήση ανά ματς. Η δεύτερη όμως και πιο εντυπωσιακή και καλοδεχούμενη αλλαγή είναι πως κατά την εκτέλεση της “Variable Cross” μπορείτε να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας με τους δυο χαρακτήρες σας ταυτόχρονα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έχετε άπειρη "Hyper Combo" μπάρα και έτσι μπορείτε να προκαλέσετε επιληψία ακόμα και στον ίδιο σας τον εαυτό με τον χαμό επικών διαστάσεων που θα ρίχνετε στον αντίπαλο. Amazing!!! Τέλειο, απλά τέλειο και δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, δε γίνεται! Αλλά…
Γίνεται! Ντραμς παρακαλώ. Παρέλαση. Στεφάνια, χαμογέλα και το σήμα της νίκης. Γιατί όλα αυτά; Γιατί εγένετο MARVEL vs. CAPCOM 2: New Age of Heroes!!! 3-on-3, επιστροφή του “Variable System” με playable χαρακτήρες κατά τη διάρκεια της μάχης καθώς και τρεις διαφορετικές επιλογές assist στο character selection οι οποίες αφορούν projectile επιθέσεις ή και healing. Τα hyper combos πλέον μπορούν να γίνουν συνεχόμενα (back 2 back), όλη η ομάδα μπορεί να κάνει ΝΤΟΥ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ με το “Variable Combo” και υπάρχει και το snapback όπου αναγκάζετε τον αντίπαλο να αλλάξει χαρακτήρα χωρίς τη θέλησή του. Δεν σας φτάνουν όλα αυτά; 3D animated backgrounds! Όχι; Ε πάρτε 56 χαρακτήρες! Ναι, αλλά πόσο grinding για ξεκλείδωμα αγαπητέ συντάκτη; Κανένα! Και σαν μικρό παιδί ξεκινήστε να χοροπηδάτε γύρω γύρω με χαμόγελο πιο απόκοσμο κι από τη φάτσα του Venom. Μόνο ο αυτός ο τίτλος να κυκλοφορούσε αντί για ολόκληρη συλλογή εγώ προσωπικά (όπως και κάθε fighting game fan) θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος.
Τέλος, η ενσωμάτωση του Punisher σε αυτή τη συλλογή δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά ταιριάζει γάντι με το κλίμα της συλλογής και είναι σίγουρα ένα αξιόλογο και διαχρονικό beat’em up που θα σας διασκεδάσει με την απλότητά του αλλά και το old-school fun gameplay που διαθέτει.
"I'M ALWAYS ANGRY." Bruce Banner, The Avengers
Το αρχικό μενού όπως και στις άλλες συλλογές είναι λειτουργικότατο, άμεσο, εύχρηστο και σε χρόνο dt έχετε καταλήξει στο πως θέλετε αλλά και ποια έκδοση (ιαπωνική ή ευρωπαϊκή/αμερικάνικη) να παίξετε. Κλασσικά, έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε την εικόνα και το εικαστικό στην οθόνη σας (φίλτρα, μαρκίζα, κλπ) που έχουμε δει ξανά και ξανά σε συλλογές της συγκεκριμένης εταιρείας. Γραφικά, ήχος και χειρισμός όλα είναι πιστές μεταφoρές των original παιχνιδιών. Τα γραφικά του MARVEL vs. CAPCOM 2: New Age of Heroes σίγουρα ξεχωρίζουν από το σύνολο αλλά ταυτόχρονα, ακόμη και τόσα χρόνια αργότερα, η μουσική του συγκεκριμένου τίτλου είναι κάπως εκτός θέματος για τα γούστα μου. Jazz μουσική με Spiderman, Venom και Jill Valentine εναντίον Anakaris, Zangief και Hulk;
Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενες πρόσφατες κυκλοφορίες συλλογών της Capcom, θα βρείτε κι εδώ παγκόσμια high score leaderboards καθώς και multiplayer modes και στα επτά παιχνίδια έχοντας ranked, casual και lobby matches, ενώ μέσα από το Spectator Mode έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε τα matches των φίλων σας. Για τους αρχάριους, υπάρχει και Training Mode για να μάθετε και να τελειοποιήσετε τις κινήσεις των αγαπημένων σας χαρακτήρων.
Τα training modes εξακολουθούν να μη διαθέτουν tutorial αλλά σας επιτρέπουν να εξασκηθείτε ανά τίτλο και υπάρχει και η χρήση του quicksave σε περίπτωση που πρέπει να σταματήσετε κάποιο gaming session. Επαναλαμβάνομαι, αλλά πιστέψτε με, χρήσιμο, εύχρηστο και απαραίτητο feature (ειδικά για εμένα). Μπορείτε να πειράξετε τα controls και να τα προσαρμόσετε στα γούστα σας αλλά μεγάλο μείον είναι η έλλειψη crossplay που απουσιάζει ξανά αλλά δεν αμαυρίζει τις πολύ καλές online δυνατότητες που διαθέτει το MARVEL vs. CAPCOM Fighting Collection: Arcade Classics.
"I CAN DO THIS ALL DAY." Captain America, Captain America: The First Avenger
Αν είστε από τα άτομα που λατρεύουν τα fighting games εδώ θα βρείτε μια καταπληκτική συλλογή παιχνιδιών με το αριστούργημα που λέγεται MARVEL vs. CAPCOM 2: New Age of Heroes να κλέβει τη παράσταση. Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα να πω, μπορεί να φανεί και σαν υπερβολή, είναι το γεγονός ότι τα παιχνίδια είναι μόνο οι arcade κυκλοφορίες και δεν συμπεριλαμβάνονται και αυτές των κονσολών. Δηλαδή δεν θεωρώ ότι είναι κακό να υπήρχαν οι εκδόσεις των PSOne, Saturn και Dreamcast που διέθεταν διαφορές στο gameplay λόγω των τεχνικών limitations (των 2 πρώτων τουλάχιστον) και θα αποτελούσαν σίγουρα ένα εξτραδάκι.
Μη ξεχάσω να αναφέρω ότι 500 φωτογραφίες από το artwork και των 7 τίτλων και διάφορα ακυκλοφόρητα αρχεία των developers είναι επίσης στη διάθεσή σας για να τα χαζέψετε όποτε θέλετε ενώ μπορείτε να ακούσετε και πάνω από 200 τραγούδια των παιχνιδιών που υπάρχουν σε αυτή τη συλλογή.
Κάποιοι μπορεί και να μην ασχοληθούν καθόλου με τα games της συλλογής και να επικεντρωθούν μόνο στο τελευταίο Marvel vs Capcom καθώς διαθέτουν μικρό roster χαρακτήρων σε σχέση με αυτό. Εγώ όμως θα προτείνω να τους δώσουν μια ευκαιρία και να τα πάρουν με τη σειρά έτσι ώστε να καταλάβουν στο μέγιστο τι εστί MARVEL vs. CAPCOM 2: New Age of Heroes και για ποιο λόγο θεωρείται ένα από τα καλύτερα fighting games που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και σήμερα.
Και κάπου εδώ θα κλείσει αυτό το review καθώς η Capcom κατάφερε να με ευχαριστήσει 100% με αυτή τη συλλογή και μπορώ να πω ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια χωρίς καμία αμφιβολία όσον αφορά το fighting genre. Διαχρονικά παιχνίδια που θα παίζετε ξανά και ξανά είτε με φίλους, είτε online, είτε solo. Εν αναμονή της νέας fighting συλλογής που έχει ήδη ανακοινωθεί, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα καθώς όπως ανέφερα και παραπάνω, το γεγονός ότι υπάρχει πρόσβαση στο θαύμα που φέρει το όνομα MARVEL vs. CAPCOM 2: New Age of Heroes αποτελεί μόνο του αγορά με κλειστά μάτια! Τρέξτε!
Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!
Το απόλυτο διαχρονικό και εθιστικό fighting game collection με θέμα τη θρυλική Marvel είναι εδώ δια χειρός Capcom. Δεν χρειάζεται κανένα άλλο σχόλιο. Μια συλλογή που πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε λάτρη των fighting games.