ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Pac-Man Museum+ | Review

Waka-Waka αλλά με λίγα Waka;

Όσοι παρακολουθείτε γενικά τα reviews μου θα έχετε ήδη καταλάβει ότι είμαι 100% fanboy των retro games και γενικά νοσταλγός των περασμένων δεκαετιών όπως ‘90s και ‘00s. Έτσι, με το που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη συλλογή, μαντέψτε ποιος έτρεξε στα τεράστια γραφεία του SAVE THE GAME και ούρλιαζε για να αναλάβει το review του Pac-Man Museum+; Μα φυσικά, ο Δημήτρης Μίχος, που αν δε παίξει ένα γύρο του original Pac-Man πριν το cross-fit δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αφού τον παρακάλεσα και του πρόσφερα μια δωρεάν βδομάδα διακοπών στη Ρόδο (all-inclusive) τον έπεισα να αναλάβω τελικά εγώ το review. Εννοείται ότι όλα αυτά συνέβησαν και μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο Toru Iwatani, ο δημιουργός του Pac-Man.

ΤΟ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Γενικά, έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν αρκετές συλλογές με τον δημοφιλή τρισχαριτωμένο ήρωα των arcades και παρόλο που αυτή η συλλογή προσφέρει κάτι επιπλέον, θα μπορούσε να προσφέρει σίγουρα αρκετά περισσότερα. Για αρχή, ας αναφέρω ότι περιλαμβάνει συνολικά 14 games τα οποία τα έχουμε δει στο παρελθόν, αλλά φέτος για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας το Pac-Man Battle Royale. Το όλο concept πίσω από αυτή τη συλλογή είναι η επίκληση στο συναίσθημα των παλαίμαχων gamers του θρυλικού αυτού franchise, οι οποίοι πιο πολύ θα νοιάζονται για συγκεκριμένα high score στον αγαπημένο τους τίτλο παρά για gamerscore ή trophies.

Κάθε τίτλος της συγκεκριμένης συλλογής έχει και τα δικά του missions, με τα οποία ξεκλειδώνετε στη πορεία και τα 14 παιχνίδια αν και -θεωρητικά- είναι κάπως ανούσιο. Για συλλογή που διαφημίζει ότι διαθέτει αυτά τα games θα έπρεπε να τα έχετε στη διάθεσή σας εξαρχής και όχι να χρειαστεί να παίξετε κάποιο που πιθανόν να μην σας αρέσει καθόλου για να ξεκλειδώσετε αυτό που θέλετε να ασχοληθείτε. Περί ορέξεως waka waka δηλαδή.

ΧΑΠΑΚΟΦΡΟΥΤΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η εισαγωγή του Pac-Man Battle Royale ήταν και η μεγαλύτερη χαρά μου και οφείλω να το παραδεχτώ. Είχα ασχοληθεί αρκετά με το συγκεκριμένο παιχνίδι στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας -πριν εισέλθει στη ζωή μας ο αγαπητός μας COVID- και η αλήθεια είναι ότι η όλη arcade καμπίνα ήταν το κάτι άλλο. Βέβαια, καμπίνα τέτοιου μεγέθους και με μέσο όρο μηνιάτικου που δεν μπορεί να εξοφλήσει πλέον και σουβλάκι καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να το αποκτήσει ακόμη κι ο πιο hardcore waka waka fan στην Ελλάδα. Άρα, εννοείται πως καλοδεχόμαστε αυτή τη μεταφορά με ανοιχτή και ταυτόχρονα γεμάτη δάκρυα αγκαλιά.

Το Pac-Man Battle Royale απευθύνεται ξεκάθαρα για multiplayer μονομαχίες μέχρι τεσσάρων παικτών, όπου ο καθένας χειρίζεται τον δικό του Pac-Man. Νικητής είναι αυτός με το μεγαλύτερο σκορ με βρισίδια, μπουνίδια και κλωτσίδια να τον συνοδεύουν κατά τη λήξη του παιχνιδιού. Όπως καταλαβαίνετε, το παιχνίδι είναι κατά κόρον couch multiplayer και παρόλο που δεν διαθέτει online multiplayer (όπως και τα υπόλοιπα multiplayer που διαθέτει η συλλογή) είναι σίγουρα ένα από τα highlights που υπάρχει στο Pac-Man Museum+.

Το Pac-Man Championship Edition δίνει κι αυτό με τη σειρά του το ηχηρό “παρών” στη συγκεκριμένη συλλογή. Το συγκεκριμένο μάλιστα αξίζει είτε πάρετε τη συλλογή είτε και σαν μεμονωμένη αγορά, καθώς είναι ένα απίστευτα εθιστικό και αξιόλογο παιχνίδι από μόνο του. Σε αυτό θα αγωνιστείτε ενάντια στο χρόνο καθώς στόχος σας είναι ξεκάθαρα το υψηλότερο σκορ σε κάθε mode που θα επιλέξετε.

ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Επειδή αν κάτσω και αναλύσω το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά θα κλείσετε το συγκεκριμένο άρθρο και θα με στολίσετε με διάφορα επίθετα που πιθανόν να συνοδεύονται και με πρωτότυπα επιφωνήματα, θα εξηγήσω απλά το μοτίβο που έχει ως εξής: Είναι Pac-Man. Pac-Man τρώει τελίτσες/χάπια. Τον κυνηγούν φαντάσματα, τα κυνηγά κι αυτός κ.ο.κ.

Αναφορικά η συλλογή περιλαμβάνει τα ακόλουθα games:
-Pac-Man (1980)
-Super Pac-Man (1982)
-Pac & Pal (1983)
-Pac-Land (1984) - platform
-Pac-Mania (1987)
-Pac-Attack (1993) – puzzle τύπου Tetris/Columns
-Pac-In-Time (1995) - platform
-Pac-Man Arrangement (1996)
-Pac-Man Arrangement CS version (2005)
-Pac-Man Championship Edition (2007)
-Pac-Motos (2007) – παραλλαγή του θρυλικού Motos
-Pac 'n Roll Remix (2007)
-Pac-Man Battle Royale (2011)
-Pac-Man 256 (2016)

O αριθμός τους δεν είναι κακός, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα ταίριαζε στη λέξη museum να εμπεριέχονται και οι υπόλοιποι διάσημοι και αξιόλογοι τίτλοι της σειράς Pac-Man, όπως τα
Pac-Man Championship Edition DX, Pac-Man 99 και Pac-Man World. Θεωρώ πως στο μέλλον είναι αρκετά πιθανό να δούμε μια δεύτερη συλλογή με τους τίτλους που αναφέρω -και με τους υπόλοιπους που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή- με τη κωδική ονομασία Vol.2 αλλά είναι κρίμα να μην υπάρχουν ήδη εδώ γιατί τότε θα μιλάγαμε για την απόλυτη συλλογή Pac-Man.

Πέρα από το κύριο gameplay των παιχνιδιών υπάρχουν και τα missions που αναφέραμε στην αρχή. Μέσω των missions ξεκλειδώνετε διάφορα επιπλέον καλούδια όπως wallpapers, αντικείμενα και μουσική που μπορείτε στη συνέχεια να εκμεταλλευτείτε για τη διαρρύθμιση του χώρου/μουσείου/arcade που σας παρέχει το Pac-Man Museum+ και λειτουργεί και πρακτικά ως hub. Υπάρχουν vending machines όπου αγοράζετε τα παραπάνω πράγματα αλλά και ένα Gachapon μηχάνημα όπου μπορείτε να πετύχετε συλλεκτικά φιγουράκια για να διακοσμήσετε επιπλέον το χώρο σας. Δυστυχώς, ενώ θα μπορούσε όλο αυτό το εγχείρημα να έχει αρκετό ενδιαφέρον είναι απλώς αρκετά υποτυπώδες. Σίγουρα δεν απαιτώ κάτι σαν το Sim City, αλλά θα ήθελα αυτό το «κάτι παραπάνω» για να φτιάξω το προσωπικό μου arcade μουσείο με θέμα τη κίτρινη φάτσα που καταβροχθίζει τα πάντα.

Πάντως πιστεύω ότι αρκετοί θα συμφωνήσουν μαζί μου όσον αφορά στην επιλογή των διαθέσιμων τίτλων. Για μένα προσωπικά, αν απουσίαζε για παράδειγμα το Pac-Land και είχα στη θέση του το Pac-Man Championship 2 θα μπορούσα να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με το Pac-Man Museum+, καθώς ακόμη κι όταν κατάφερνα να αποκτήσω όλα τα πολυπόθητα trophies/achievements θα γυρνούσα ξανά και ξανά για να διασκεδάσω με έναν πιο σύγχρονο και visual δελεαστικό τίτλο από το συγκεκριμένο του 1984 που θα έπρεπε να κάνω «αγγαρεία».

Γραφικά και ήχος είναι αυτούσια από τις original εκδόσεις χωρίς προβλήματα και στα παλιά games μάλιστα υπάρχει επιλογή για φίλτρα, πλαίσια, κλπ, αλλά ξεχωρίζουν σίγουρα με διαφορά τα Pac-Man Championship Edition και Pac-Man Battle Royale καθώς διαθέτουν πιο σύγχρονα και εντυπωσιακά εφέ αλλά και μουσική.

WAKA: H ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σαν πιο «ώριμος» gamer είχα ξοδέψει αρκετές δραχμές (τι είναι αυτό;) στα ουφάδικα αλλά και στα πλοία για να διασκεδάσω με τον αγαπητό Pac-Man. Το πρώτο Pac-Man ειδικά θεωρείται αρκετά δύσκολο, οπότε καταλαβαίνετε πως για να γίνει κάποιος expert θα έπρεπε να είχε σκάσει αρκετό μαρούλι για αυτή τη θρυλική κίτρινη φιγούρα. Θεωρώ πως καλό είναι να αναγνωρίζεται το παρελθόν και η ιστορία του αγαπημένου μας hobby.

Τότε το μόνο που χρειαζόμασταν για να διασκεδάσουμε ήταν η γνωστή μελωδία του Pac-Man με το “Waka waka” να θερίζει τα αυτιά μας και τη σειρήνα να μας προκαλεί ευχάριστη επιληψία από τα ηχεία του arcade. Αν και σίγουρα δεν αποτελεί την καλύτερη συλλογή παιχνιδιών, δεν χωράει αμφιβολία ότι περιλαμβάνει ιστορικά αλλά και πολύ καλά μοντέρνα games  του Pac-Man που σίγουρα θα σας διασκεδάσουν. Αναμένουμε άραγε Volume 2 ή κάποια extra full edition ++ για το απόλυτο πακέτο Pac-Man; Άγνωστο. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μία καλή επιλογή για τους λάτρεις των retro τίτλων ή όσους θέλουν να αναβιώσουν την παιδική τους ηλικία χωρίς να ξεμείνουν από ψιλά.

Ευχαριστούμε πολύ τη Bandai Namco Hellas για την παροχή του review copy!

To Pac-Man Museum+ αποτελεί ένα μάθημα ιστορίας για τους νέους gamers και μία υπενθύμιση του πώς φτάσαμε να παίζουμε μέχρι και σήμερα τον συγκεκριμένο τίτλο. Κατάλληλο κυρίως για retroλάγνους.

7.5
Μάρκος Ασκανιάν's Avatar

Μάρκος Ασκανιάν

Γεννημένος στα '80s, έχω ζήσει όλη την εξέλιξη της βιομηχανίας και πάντα ψάχνω κάτι που θα με εκπλήσσει.