ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Super Mario Bros. Wonder | Review

"Θαύμα" με όλη την έννοια του όρου!

Θεωρώντας πως είναι τουλάχιστον αχρείαστο να προβούμε σε αναλύσεις του τι εστί Mario για τη Nintendo και το gaming γενικότερα, θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής: τα πρώτα παιχνίδια της σειράς Super Mario Bros, πέραν από σταθμούς για τη βιομηχανία, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την ιδανικότερη μέθοδο gaming διαπαιδαγώγησης.

Το franchise οδεύει ολοταχώς προς τη συμπλήρωση 40 χρόνων ιστορίας, όμως εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα και – πάνω από όλα – να βρίσκει τον τρόπο να μας ξανα-διδάσκει αθόρυβα τους side-scroller κανόνες του. Το Super Mario Bros. Wonder είναι ένα 2D Platformer που επίσης επιδιώκει να μας εντάξει μαιευτικά στους μηχανισμούς και τον κόσμο του, οδηγώντας μας διαρκώς σε αυταπαντήσεις, χωρίς menus και υπομνήματα. Το εντυπωσιακό είναι πως το επιτυγχάνει με τον ίδιο μαγικό τρόπο που πρωτοδοκίμασε στα ‘80s. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι απλός: σχεδόν όλοι όσοι οραματίστηκαν τη μασκότ-φαινόμενο και άλλαξαν το τότε και το σήμερα για τα βιντεοπαιχνίδια επέστρεψαν για τη συμμετοχή ή έστω την επίβλεψη της ανάπτυξης του νέου δισδιάστατου Mario. Χωρίς πολλά-πολλά, το Super Mario Bros. Wonder είναι η απόδειξη πως δεν έχασαν ούτε κατά διάνοια τη χαρισματικότητά τους, ίσα-ίσα που αυτή τους κατεύθυνε σε ακόμα μία καταπληκτική δημιουργία για το Switch.

Αν και κατά βάση υδραυλικός, ο Mario έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ασκεί το επάγγελμα, ψάχνοντας μονίμως αφορμή να αλλάξει φάση στον διακόπτη του ηρωισμού του. Την ευκαιρία εδώ τού δίνει – ποιος θα το περίμενε – ο Bowser, που χαλά την επίσκεψη του πρωταγωνιστή (and co.) στο Flower Kingdom, κλέβοντας και καταχράζοντας τις δυνάμεις των Wonder Flowers. Το meme του «σώσε την πριγκίπισσα» αντικαθίσταται από το «βοήθα τον πρίγκιπα» Florian να επαναφέρει την ευημέρεια στο βασίλειό του, ανακτώντας τον έλεγχο των θαυματουργών σπόρων. Όλα αυτά είναι ένα cinematic μακριά από την είσοδό μας στο παιχνίδι και την έναρξη του απόλυτου γλυκασμού που σίγουρα σας προτείνουμε να βιώσετε.

THERE WAS NO MUSH-ROOM FOR ERROR

Όπως είπαμε, το Super Mario Bros. Wonder επαναφέρει τη δομή με την οποία γνωριστήκαμε στον ήρωα, στηριζόμενο σε εξερεύνηση στους χ και ψ άξονες, πραγματοποιώντας τα καθιερωμένα άλματα, τρώγοντας super μανητάρια για μεγέθυνση του ελεγχόμενου και πατώντας στα κεφάλια των Goombas, όλα εκ των οποίων ήταν ανέκαθεν – και παραμένουν – απολαυστικότατα. Το καινοφανές στοιχείο του συγκεκριμένου παιχνιδιού, τα Wonder Flowers, είναι το selling point του και η πραγματική αιτία πίσω από το 99% της απροσδόκητης ευχαρίστησης που θα σας προσφέρει το Super Mario Bros. Wonder. Ακουμπώντας αυτά τα λέλουδα, που κρύβονται σε κάθε playable επίπεδο, το πάρτι ξεκινά, η πίστα τρελαίνεται, το gameplay μεταμορφώνεται! Θα δείτε σωλήνες να χοροπηδούν και να έρπουν, αστέρια να πέφτουν βροχή, το έδαφος και τον ουρανό να περιστρέφονται και έναν σωρό ανεξήγητα εφέ να δημιουργούν νέες προκλήσεις στον δρόμο σας για την εκάστοτε σημαία.

Σχολιάζοντας συνοπτικά την προσθήκη, γιατί καλό είναι να δείτε μόνοι σας τι είναι εφικτό να προκαλέσει αυτή, θα πω ότι τα Wonder Flowers και κατ’ επέκταση όλο το Super Mario Bros. Wonder μας δείχνουν πως η Nintendo βγάζει με τον Super Mario τον καλύτερό της εαυτό. Δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια το κέφι, η platforming κατάνυξη που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εισαγωγή, όντας παραπάνω από ικανή να εξελίξει κάθε level σε κάτι μοναδικό και χιλιόμετρα ξεχωριστότερο του προηγούμενου.

WONDER-FUL

Εννοείται πως όλες οι πίστες είναι καλοσχεδιασμένες και εξετασμένες pixel προς pixel, αλλά μόνο με την εύρεση των Wonder Flowers θα απλωθεί μπροστά σας ο καταρράκτης ιδεών και η πληθώρα εκπλήξεων που επιφυλάσσει το παιχνίδι. Θα ήθελα, για να είμαι ειλικρινής, ορισμένες από τις εξαιρετικές εμπνεύσεις που συμπεριλήφθηκαν να μας δίνονταν περισσότερες από μία φορά, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε κάθε surprise party το ξάφνιασμα σταματά στο σβήσιμο των κεριών. Η γιορτή, όμως, κάθε άλλο παρά τελείωσε. Από το δευτερόλεπτο που θα εντοπίσετε, πόσω μάλλον όταν πλησιάσετε, ένα Wonder Flower πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση, να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Οι επιδράσεις του ξεχειλίζουν από δημιουργικότητα, σε βαθμό που υιοθετούνται και κόλπα της 3D Mario λογικής (Galaxy, Sunshine, Odyssey), αναμένοντας από τους παίκτες να κοιτάξουν πέραν του προφανούς. Τώρα που έχουμε απαλλαγεί και από τη χρονική ανησυχία της κλασσικής φόρμουλας είναι η τέλεια στιγμή να παίξετε με τα νέα mechanics και να τα χορτάσετε με την ησυχία σας.

Ακόμα και αν το παραπάνω αποδεικνυόταν η μοναδική νέα σκέψη για 2D Mario θα ήταν αρκετή. Το brainstorming των δημιουργών του δεν σταμάτησε εκεί όμως. Το Super Mario Bros. Wonder θαυματουργεί και μέσω των νέων του power-ups, εναλλάσσοντας τις iconic αναβαθμίσεις του με καινούργια αντικείμενα, που μεταξύ άλλων θα τον μετατρέψουν σε ελέφαντα ή θα του τοποθετήσουν ένα δρεπάνι στο κεφάλι ή και θα του δώσουν την ικανότητα να παράγει φούσκες. Όλα τους είναι ευφάνταστα και συνεισφέρουν με διαφορετικό τρόπο στη Level-3 μορφή του Mario (και των υπολοίπων), ανοίγοντας νέους διαδρόμους χοροπηδήγματος και αντιμετώπισης κάθε εχθρικής καρικατούρας.

But wait… There’s more! Αντί ο κάθε διαθέσιμος χαρακτήρας (Mario, Luigi, Toad, Peach, κλπ) να διακρίνεται από μία μοναδική λειτουργία, το Super Mario Bros. Wonder εγκαθιστά μία σωρεία από badges/abilities, οι οποίες εμπλουτίζουν κατ’ επιλογή όλους τους με άνευ προηγουμένου δεξιότητες. Με το «δεξιότητες» δεν εννοούμε φυσικά πως ο Mario θα αλλάξει τη βρύση σας χωρίς να φαίνεται η χωρίστρα των οπίσθίων του, αλλά ότι θα μπορεί φερ’ επείν να εκτοξεύσει κάτι σαν grappling hook ή να κολυμπήσει με περίσσεια ταχύτητα και ορμή ή ακόμα και να ξεκινήσει μία πίστα με κάποιο αβαντάζ. Τα πάντα εξ αυτών εκτελούνται και σε διαφορετικούς τύπους πιστών (Search, Badge Challenges, KO Arenas, κλπ), βοηθώντας (σχεδόν) κάθε αναδυόμενο level-άκι να φρεσκάρει την όρεξη για πρόοδο μέσω ενός base level. Το μοναδικό ευκαταφρόνητο στιλ επιπέδων είναι τα boss fights, καθώς όλα τους (πλην του τελικού) είναι παραλλαγές της αναμέτρησης με τον Bowser Jr.

Για να μην κουράσουμε, το gameplay ζωγραφίζεται πάνω στον ίδιο καμβά που έχει η σειρά από το ντεμπούτο της, με τη Nintendo απλά να συμπληρώνει πινελιές υπέρμετρης φαντασίας στα ήδη υπάρχοντα σχέδια. Το σφιχτό platforming της ταυτότητάς του συνεχίζει να υφίσταται και να είναι αγνά διασκεδαστικό και πανέξυπνο.

Ο παλμός του Super Mario Bros. Wonder χτυπά πιο έντονα από κάθε προηγούμενο παιχνίδι του long-running επιτεύγματος. Τα οπτικά και τα μουσικά εφέ του συμβαδίζουν αδιάκοπα, βρίσκονται συνεχώς σε πλήρη αρμονία. Ιδίως κατά την ενεργοποίηση του Wonder Effect, όλη η πίστα σηκώνεται να χορέψει τον καλλιτεχνικό χορό της Nintendo. Τα limitations του Switch δεν εμποδίζουν ποσώς το παιχνίδι από το να μοιάζει με σχεδιαστικό πυροτέχνημα. Τα animations ξεφεύγουν, ενώ τα «θαύματα» των φυτών θα σας trip-άρουν. Η αγαστή εκφραστικότητα χαρακτηρίζει και όλους τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, playable και μη. Η χαριτωμενιά στην κίνηση του ζουμπά Mario, η αδυναμία του να χωρέσει στα pipes όταν έχει αυτάρες και προβοσκίδα, είναι μόλις ψήγματα των καρτουνίστικων φινιρισμάτων του Wonder.

Τι είναι καλύτερο από το να ευχαριστηθείτε όλα όσα είπαμε; Το να τα ευχαριστηθείτε με παρέα φυσικά! Βάζοντας μέχρι και τέσσερις παίκτες τοπικά να τρέχουν κατά μήκος μπορείτε να αλληλοβοηθιέστε, χωρίς να ενοχλείτε σε καμία φάση τους συμπαίκτες σας. Αν από την άλλη ενεργοποιήσετε τα online features, μοιράζεστε τη χοροπηδηχτή περιπέτεια με σκιές άλλων παικτών που βρίσκονται (σε πραγματικό χρόνο) στο ίδιο σημείο με εσάς. Όσο αστείο κι αν ακουστεί, το Super Mario Bros. Wonder διαθέτει στοιχεία των «Strand Type» games, αλλά και των τίτλων της FromSoftware. Η δυνατότητα να κάνετε/δεχθείτε revive προς/από κάποιον διαδικτυακό περαστικό ή να προσφέρετε/λάβετε ένα power-up μπαλόνι ίσως είναι αυτό που ονειρεύτηκε ο Kojima, ενώ αντίστοιχα τα Standees είναι η Nintendo καρα-family friendly εκδοχή των «μηνυμάτων» των Souls. Αξίζει να τα δείτε, αξίζει να το ζείτε.

MAR10 OUT OF 10

Προτού μπούμε στον επίλογο, νομίζω πως χρειάζεται να θίξουμε – υπό συγκίνηση – ένα ζήτημα που δεν είχε χρειαστεί να μας απασχολήσει ποτέ σε οτιδήποτε φέρει τη Mario ταμπέλα: Ευχαριστούμε Charles Martinet για τις αναμνήσεις! Απευθυνόμαστε, φυσικά, απευθείας στη «φωνή» του Mario (και αρκετών ακόμη ρόλων του ομώνυμου franchise), που πρόσφατα κρέμασε το κόκκινο καπέλο με το «Μ» στον καλόγερο της οικίας του. Καλωσορίζουμε τον Kevin Afghani, που στο Super Mario Bros. Wonder καταφέρνει να καλύψει επάξια το κενό, εφόσον δεν παρατηρήσαμε καμία διαφορά στην παράδοση των χαρακτηριστικών ατακών του Mario. It’s-a-still him!

Έχοντας πια νικήσει τον Bowser σας διαβεβαιώνουμε πως το Super Mario Bros. Wonder είναι γνώριμα μοναδικό. Είναι ένα βιντεοπαιχνίδι που εκπέμπει ευθυμία σε κάθε γωνιά του. Είναι η υπογράμμιση του γιατί ο Mario παραμένει ο βασιλιάς των platformers και στις δύο διαστάσεις. Τα Wonder Flowers είναι ένα μαγικό συστατικό για την παρουσίαση και την εξέλιξη του DNA του, οδηγώντας το στο να στέκεται (μαζί με το Super Mario Odyssey) πιο πάνω και από τους κορυφαίους του είδους του σε αυτή τη γενιά. Είναι το παιχνίδι που όλοι θα συμφωνήσουν πως στολίζεται από τη σφραγίδα ποιότητας της Nintendo, με μέγεθος που μόνο το Super Mario World μπορεί να καταλάβει. Ασυμβίβαστο στη φαντασία του, άκρως διασκεδαστικό και αν αποδειχθεί «κύκνειον άσμα» του Switch, δεν θα μπορούσε να είναι εμφατικότερο.

Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!

Το Super Mario Bros. Wonder μπορεί να συγκριθεί με μεγαλεία ανάλογα μόνο του Super Mario World. Είναι υπόδειγμα για τα platformers του "σήμερα" και του πώς τα platformers του μακρινού "τότε" μπορούν ακόμα να εξελιχθούν.

10
Γιάννης Σιδηρόπουλος's Avatar

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Παίζω games από όταν δεν μίλαγα καλά-καλά και ακόμα προσπαθώ να καταλήξω στο αγαπημένο μου είδος.