ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

TopSpin 2K25 | Review

Στραβοπατάει με potential.

13 ολόκληρα χρόνια πέρασαν για να κυκλοφορήσει ένα νέο παιχνίδι Top Spin, με το μπαλάκι της ανάπτυξης να πέφτει συμπωματικά στην Hangar 13 της 2K Sports. Στόχος του Top Spin 2K25, όπως μαρτυράει και ο τίτλος του, είναι μάλλον να μπει στη λίστα των αθλητικών παιχνιδιών που προβαίνουν σε ετήσια releases, με το περιεχόμενο του να εμπλουτίζεται σταδιακά, κρατώντας σε μεγάλο βαθμό τον σκελετό του gameplay. Τα παιχνίδια Top Spin ανέκαθεν εκπροσωπούσαν την ρεαλιστική πτυχή της αντισφαίρισης, με την τελευταία προσθήκη να μην αποτελεί εξαίρεση.

Έχοντας γερές βάσεις στο gameplay, αλλά και φινίρισμα προσεγμένου παιχνιδιού, το Top Spin 2K25 είναι πιθανότατα η αρχή μίας μακροσκελής πορείας, με τη σειρά να διεκδικεί με αξιώσεις όλα τα πρωταθλήματα έναντι των αντίστοιχων παιχνιδιών. Βέβαια για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί να προβεί σε ορισμένες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, που θα της δώσουν και το αντίστοιχο προβάδισμα, σε έναν όχι και τόσο ανταγωνιστικό ομολογουμένως κλάδο.

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ = ΡΑΚΕΤΑ

Αν πάντως κάτι χρειάζεται τις λιγότερες αλλαγές σε ολόκληρο το game, αυτό δεν είναι άλλο από το gameplay. Αρκετά satisfying και απολαυστικό από την πρώτη στιγμή, με το κάθε ματς να προσφέρει μία ευχάριστη αίσθηση στον χειρισμό του. Η Hangar 13 έχει διαπρέψει στο συγκεκριμένο τομέα, δημιουργώντας κάτι απλό, που παράλληλα όμως διαθέτει και το απαιτούμενο βάθος. Και οι 5 διαφορετικοί τρόποι χτυπήματος μίας μπάλας με ρακέτα κάνουν την εμφάνιση τους, με ένα ξεχωριστό κουμπί να αντιστοιχεί στον καθένα. Η ακρίβεια του χτυπήματος καθορίζεται από το κατά πόσο ακριβές ήταν το release μας, ενώ η ένταση του καθορίζεται από το πόσο νωρίς έχουμε πατήσει παρατεταμένα το κουμπί για να χτυπήσουμε την μπάλα.

Όλα αυτά μαζί, και σε συνδυασμό με τη στόχευση της κατεύθυνσης με τη βοήθεια του μοχλού, συνθέτουν τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε τις μπαλιές που έρχονται στο μέρος μας. Φυσικά, για να χτυπήσουμε αυτές τις μπαλιές αλλά και για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πάνε στο στόχο, σημαντικό ζητούμενο είναι η θέση που βρίσκεται ο αθλητής μας, αλλά και το stamina του. Και αν όλα τα παραπάνω ακούγονται πολλά ή περίπλοκα, το Top Spin 2K25 έχει βρει τρόπο να μας εισάγει στο gameplay του εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

ΓΙΝΕ Ο ΝΕΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ

Το έργο αυτό το έχει αναλάβει ο θρυλικός John McEnroe, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κοουτσάρει κάθε επίδοξο τενίστα, ακόμα και αν οι γνώσεις του για το άθλημα είναι ελλιπής. Οι προπονήσεις χωρίζονται σε κατηγορίες, με τη δυσκολία τους να αυξάνεται κλιμακωτά. Όλες όμως είναι κατανοητές, ευχάριστες και διασκεδαστικές, ενώ όντως έχουν ουσία, αφού βελτιώνουν τις γνώσεις και τις ικανότητες των παικτών στην πράξη. Μετά το πέρας των προπονήσεων αισθάνθηκα έτοιμος να ξεχυθώ στα διάφορα τερέν, αντιμετωπίζοντας και τον πιο διακεκριμένο άνθρωπο του χώρου.

Φυσικά για να το κάνω αυτό ξεκίνησα μία νέα καριέρα, με το career mode να είναι τα θεμέλια ολόκληρου του παιχνιδιού. Έχοντας αρκετές επιλογές στη διάθεση μου, κυρίως στο εμφανισιακά κομμάτι του παίκτη μου -καθόλου τυχαίο- άρχισα το ταξίδι για να φτάσω πρώτος στο ranking. Πολύ σημαντικό το γεγονός πως η 2K Sports έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα των περισσότερων τουρνουά που γίνονται ανά τον κόσμο, δίνοντας την αίσθηση μίας αληθινής εμπειρίας. Η κάθε μίνι σεζόν χωρίζεται σε 3 σκέλη (training-special events-tournament), προσπαθώντας να διαφοροποιήσει κάθε φορά κάπως τα δεδομένα μας, χωρίς βέβαια με ιδιαίτερη επιτυχία.

TENNISLOOP

Γρήγορα και τα τρία προαναφερθέντα καταλήγουν να γίνονται μία ασταμάτητη κουραστική λούπα, ενώ τα τριγύρω πράγματα που επηρεάζουν κάπως την απόδοση και τα στατιστικά του αθλητή, όπως οι διάφοροι προπονητές, τα διαμερίσματα σε διάφορες πόλεις του κόσμου, αλλά και ένα εξειδικευμένο staff, να βρίσκονται σε πρωτόλειο επίπεδο. Το career mode δεν παρουσιάζεται με πληθώρα ουσιώδη πραγμάτων, με τον κορεσμό να επέρχεται γρήγορα, ενώ ακόμα και η περιήγηση πριν από κάθε παιχνίδι γίνεται γρήγορα βαρετή. Το ακόμα πιο στενάχωρο είναι πως το ήδη μονότονο career mode είναι και το μοναδικό για κάποιον που θέλει να παίξει μόνος του, εξαιρούνται φυσικά τα exhibition matches και το tutorial, με την Hangar 13 να στερείται πλήρως από φαντασία, μη προσθέτοντας άλλα διάφορα modes, δίνοντας εν τέλει ελάχιστες επιλογές. 

Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει κάποιος να σπάσει τη ρουτίνα του career mode είναι να προβεί προς την multiplayer κατεύθυνση. Εκεί, είτε θα επιλέξει να παίξει στο world tour με τον αθλητή που έχει ήδη δημιουργήσει από το career, είτε θα επιλέξει να παίξει στο 2K tour με κάποιον από το αυθεντικό ρόστερ. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η κατεύθυνση είναι η ίδια, αφού κάθε αγώνας και κάθε τουρνουά που κερδίζει κάποιος συλλέγει τους ανάλογους πόντους, σκαρφαλώνοντας σιγά-σιγά στο παγκόσμιο ranking.

Στην πρώτη πάντως περίπτωση τα πράγματα μπορούν να γίνουν υπερβολικά άνισα, αφού το matchmaking δεν λαμβάνει το level του κάθε παίκτη ως παράμετρο, με τη διαφορά ανάμεσα στα στατιστικά του αντίπαλου παίκτη να είναι τεράστια. Επιπλέον, ίσως οι servers χρειάζονται λίγη δουλίτσα, καθώς αρκετά συχνά υπήρχαν προβλήματα στη σύνδεση, που χαλούσαν την ομαλότητα του παιχνιδιού. Στο 2K tour δεν έχουμε το gap ανάμεσα στους παίκτες, έχουμε όμως το πρόβλημα πως το Top Spin 2K25 διαθέτει ένα υπερβολικά κλειστό ρόστερ, με κορυφαίους αθλητές της αντισφαίρισης να απουσιάζουν, όπως ο γνωστός σε εμάς τους Έλληνες, Στέφανος Τσιτσιπάς, αλλά και ο κορυφαίος Novak Djokovik.

ΤΙ 'ΧΕΣ 2K, ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ;

Modes πάντως μπορεί να παρέλειψαν να προσθέσουν, όμως προφανώς και δεν θα σκίπαραν την προσθήκη ενός ολόκληρου shop που ανανεώνεται αδιάκοπα, ενώ δεν λείπει πλέον και το κλασσικό pass, που συναντάμε στα περισσότερα παιχνίδια. Με την 2K Sports να έχει κάνει «όργια» χρόνια τώρα στο NBA 2K δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό εδώ. Ένα σωρό πράγματα που βελτιώνουν τα attributes του αθλητή μας χρειάζονται VC points, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει για οποιοδήποτε cosmetic θέλουμε να αγοράσουμε από το shop. Το ίδιο currency χρειάζεται να σπαταλήσουμε και αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε σε premium το court pass, το οποίο currency όμως δίνεται μετά κόπων και βασάνων, με όποιον θέλει να επενδύσει και στα 3 παραπάνω να «πρέπει» να προβεί στην αγορά ορισμένων VC points. 

Αξίζει πάντως να σταθώ ελάχιστα στα γραφικά του παιχνιδιού, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες που είχα για τέτοιου είδους games. Τα μοντέλα των αθλητών -και μόνο- είναι όμορφα και πιστά, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γήπεδα, ενώ τα animations είναι αρκετά smooth. Το κομμάτι όμως που δεν αφορά τα παραπάνω είναι δεύτερης διαλογής, με το κοινό να προέρχεται από άλλο game, ενώ τα cinematics πολλές φορές είναι τα ίδια και απαράλλακτα. Σε γενικές γραμμές όμως έμεινα ικανοποιημένος στα σημεία που το παιχνίδι έπρεπε να δείχνει προσεγμένο.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ

Στην πρώτη της απόπειρα, η Hangar 13 έδειξε πως έχει τη διάθεση και τη θέληση να αναβιώσει για τα καλά μία ιστορική αθλητική σειρά, βάζοντας το τένις ξανά στις συνήθειες των gamers. Το Top Spin 2K25 αποτελεί μία τίμια προσπάθεια, με ένα εθιστικό και ισορροπημένο gameplay, το οποίο είναι και το highlight ολόκληρου του παιχνιδιού. Οι παράγοντες που βρίσκονται εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, όμως, υποβαθμίζουν την εμπειρία, αφού στερούνται ιδεών, με το παιχνίδι να φτάνει σε τέλμα σχετικά γρήγορα. Φυσικά, η 2K Sports έχει αναπτύξει διάφορους ευφάνταστους τρόπους να αποσπάσει παραπάνω εξτρά χρήματα, οι οποίοι βέβαια σε ένα μη ολοκληρωμένο παιχνίδι πληγώνουν διπλά. Η σειρά Top Spin 2K έχει τις βάσεις για να γίνει ετήσια, αρκεί να αρχίσει να εμπλουτίζει το κάθε νέο της entry με περισσότερο περιεχόμενο.

Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!

Όταν όλοι οι πόροι πάνε στο gameplay και στα microtransactions δυστυχώς θυσιάζεται το περιεχόμενο.

7.4
Δημήτρης Μίχος's Avatar

Δημήτρης Μίχος

Μια διπολική gaming προσωπικότητα που ακροβατεί μεταξύ των multiplayer και single-player games.