ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

WarioWare: Move It! | Review

Τρελοκομείο και καφροκαταστάσεις - Κεφάλαιο 2.

H πρώτη μου γνωριμία με τον Wario έγινε το 1994 όταν έπαιξα για πρώτη φορά το Warioland: Super Mario Land 3 σε ένα Gameboy kiosk σε ένα από τα καλύτερα παιχνιδάδικα της εποχής στο Χαλάνδρι. Τον λάτρεψα από τη πρώτη στιγμή και ακόμα κι όταν έμαθα ότι ήταν ο «κακός» στο Super Mario Land 2, ο Wario είχε και θα έχει πάντα μια σημαντική θέση στους αγαπημένους μου videogame χαρακτήρες. Με το πέρασμα των χρόνων μάλιστα, συνεχίζω και ακολουθώ όλες τις περιπέτειές του και τις spin-off σειρές του. Με το που ανακοινώθηκε λοιπόν το WarioWare: Move it! και έχοντας παίξει ήδη το προκάτοχό του, το WarioWare: Get It Together!, δέχτηκα με μεγάλη μου χαρά να αναλάβω το review αυτής της νέας κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι ότι θα χαιρόμουν πολύ περισσότερο με μια νέα platform περιπέτεια αλλά ελπίζω ότι θα μας επιφυλάσσει κάτι μελλοντικά η αγαπητή Nintendo.  

Το WarioWare: Get It Together! ήταν ο πρώτος τίτλος της σειράς για το Nintendo Switch και ενώ σε γενικές γραμμές ήταν ένας ικανοποιητικός τίτλος, το Move it! ήρθε με φόρα να ταράξει τα νερά και να δώσει άλλο νόημα στο gameplay. Όπως υποδηλώνει το εξώφυλλο αλλά και το όνομά του, ο νέος τίτλος της σειράς ήρθε να μας θυμίσει το πόσο διασκεδαστικό ήταν το Smooth Moves του Wii και να επαναφέρει στο προσκήνιο τα motion controls στα θεοπάλαβα και άκρως διασκεδαστικά mini-games. Οπότε πάρτε ένα energy drink, κάποιο snack για να μασουλάτε όσο διαβάζετε και πάμε να δούμε τι παίζει με το νέο καφροπαίχνιδο!

I LIKE TO MOVE IT, MOVE IT!

Επειδή κάθε WarioWare έχει και μια υποτυπώδη παλαβή πλοκή ας δούμε τι συνέβη αυτή τη φορά στον ήρωά μας και στη παρέα του. Το νέο ταξίδι του Wario ξεκινά με τον ίδιο και τους φίλους του να ανυπομονούν να φτάσουν στον επόμενο προορισμό τους, ένα φανταστικό εξωτικό νησί όπου θα ξεσκάσουν και θα διασκεδάσουν. Αλλά με το που φτάνουν, ο Wario ανακαλύπτει κάτι μυστηριώδεις λίθους, γνωστούς και ως Form Stones (ουσιαστικά τα Joycons)  καθώς και πνεύματα-φύλακες που προστατεύουν όλα τα μυστικά που υπάρχουν στο νησί. Και έτσι, η παρέα θα κάνει όλο το νησί άνω-κάτω -όπως πάντα άλλωστε- και θα συμμετάσχει σε πάνω από 200 πολύ χιουμοριστικά και έξυπνα mini-games μέχρι να ολοκληρωθεί το στόρι.

Όπως και στο Smooth Moves, έτσι κι εδώ στο το Move It! θα σας ζητηθεί να εκτελέσετε διάφορες κινήσεις με τα Joycon ανά χείρας, πριν ξεκινήσετε να ασχοληθείτε με τα motion controls των mini-games της εκάστοτε κατηγορίας, προκειμένου να εκτελέσετε με επιτυχία τις κινήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εκάστοτε mini-game. Οι κινήσεις αυτές δεν είναι καθόλου δύσκολες αλλά αντιθέτως είναι δύσκολο για μένα για το πως να τις περιγράψω εδώ. Αρκεστείτε λοιπόν στο γεγονός ότι διαθέτουν αρκετή δόση φαντασίας και απαιτούν σωστό κράτημα των Joycons αλλά και τη σωστή θέση και στάση σας ενώπιον της κονσόλας και όχι ενώπιος ενωπίω με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ουσιαστικά αυτό που σας ζητείται είναι κάποιες ικανότητες. Ικανότητες που έχετε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζοντας τύπους σαν…. Παραλήρημα Liam Neeson φύγε μακριά μου. Σε ανέφερα σε προηγούμενο review. Κάνε μας τη χάρη λοιπόν και σταμάτα τις NON STOP εμφανίσεις σου στα κείμενά μου. Πού ήμουν; A, ναι. Αυτό που σας ζητείται λοιπόν είναι να κρατάτε τα Joycons με συγκεκριμένο τρόπο χωρίς δύσκολες και περίπλοκες κινήσεις. Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε εμφανίζονται μπροστά σας με μια προσεκτική ματιά στην οθόνη έτσι ώστε να κατανοήσετε τι είδους κίνηση και με ποιο τρόπο χρειάζεται να κρατάτε το χειριστήριο για να μπορέσετε να «ξεκλειδώσετε» τις απαιτούμενες μορφές και τα αντίστοιχα mini-games και να τα χαρείτε από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΚΑΦΡΙΛΙΚΙ ΜΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΝΑ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΩ ΕΓΩ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ.

- Wario, 2023

Στο single player, το Move It! διαθέτει ένα εξαιρετικά χιουμοριστικό campaign γεμάτο από καφροκαταστάσεις, διασκεδαστικές προκλήσεις και απαιτητικά boss fights με minigames που έχουν αυξομείωση δυσκολίας και αρκετή ποικιλία για όλα τα γούστα. Πραγματικά, τα mini-games είναι πάντα αστεία και παλαβά και όπως μας έχει συνηθίσει η σειρά θα αναρωτηθείτε σίγουρα τι καπνίζουν εκεί στην Ιαπωνία ή θα σας έρθει στο νου το μεγάλο σουξέ της Έλλης Κοκκίνου «Πες μας τι πίνεις εσύ και δεν μας δίνεις» όπου συμπληρώνω εγώ με το «κ.Ιάπωνα developer». Αυτό που εκτοξεύει τη τρέλα στα ύψη είναι η σοβαρότητα με την οποία παρουσιάζεται κάθε νέα μορφή που πρέπει να πάρετε πριν ξεκινήσετε. Στη συνέχεια συνειδητοποιείτε ότι όλη αυτή η σοβαροφάνεια ήταν απλώς για «τα μάτια του κόσμου» καθώς βλέποντας τις τραγελαφικές καταστάσεις επικρατεί γέλιο και μόνο γέλιο, ειδικά αν είστε χαζοχαρούμενοι όπως εγώ!

Να επισημανθεί ότι το στοιχείο της κίνησης χεριών και σώματος (motion controls) θεωρείται δεδομένο κανονικά και με το νόμο βάσει της τροπολογίας Ν.45/2567 της 3ης παραγράφου που φαντάστηκα μόλις τώρα και πιθανόν να ξενίσει όσους δεν είναι fans της αλληλεπίδρασης αυτού του είδους. Το μοναδικό μου παράπονο βέβαια σε αυτό το κομμάτι είναι το γεγονός ότι η ανάλυση συγκεκριμένων στάσεων του σώματος απαιτεί από εσάς να βρίσκεστε σε συγκεκριμένη απόσταση (μη σας πω και από συγκεκριμένη οπτική γωνία) από την κονσόλα, κάνοντας κάπως ζόρικη την όλη φάση, ειδικά αν θέλετε να παίξετε σε tabletop mode. Στο dock mode ισχύει κι εκεί το ίδιο αλλά τουλάχιστον είστε κάπως πιο άνετοι καθώς όλα είναι πιο ξεκάθαρα στην οθόνη σε σχέση με αυτή του Switch. Τα motion controls λειτουργούν αρκετά καλά και τολμώ να πω και με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάθε προηγούμενο τίτλο που έχω δοκιμάσει στη κονσόλα της Nintendo, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να λάμψουν καθώς λειτουργούν κάπως περιοριστικά αν αναλογιστείτε τα ανωτέρω.

HEALTH & SAFETY αλά WARIO

Οφείλω να αναφέρω πως τα motion controls δεν είναι για όλους καθώς πιθανόν να προκαλέσουν δυσφορία ή κούραση. Για παράδειγμα, εγώ είχα κάνει στο παρελθόν ένα χειρουργείο στο χέρι μου και υπήρξαν ουκ ολίγες φορές που έπρεπε να κάνω διάλλειμα  καθώς αισθανόμουν ενόχληση λόγω των γρήγορων κινήσεων και των στάσεων που απαιτούνταν από το παιχνίδι. Μη παρεξηγηθώ, απλά θεωρώ πως είναι αρκετά λογικό πως όποιος έχει κάτι αντίστοιχο, σίγουρα θα κουραστεί σχετικά εύκολα όπως εγώ. Όπως και να ’χει, οι developers σχεδίασαν προφανώς όλο αυτό το πανηγύρι με αυτές τις κινήσεις με κύριο στόχο τη διασκέδαση και το γέλιο, απευθυνόμενοι σε όλο το ηλικιακό κοινό και ειδικά με παρέα.

Και εδώ είναι που έρχεται και δένει η λειτουργία Party Mode η οποία εισάγει στη σειρά WarioWare σχεδόν κάτι σαν τα Mario Party. Στο Party Mode έως και τέσσερις παίκτες θα προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε mini-games, αποφεύγοντας κινδύνους καθώς και χιουμοριστικά και διασκεδαστικά εμπόδια που το παιχνίδι σας πετάει στο διάβα σας. Μπορείτε να αναμετρηθείτε μεταξύ σας ή ακόμα και να συνεργαστείτε χρησιμοποιώντας ξεχωριστά Joycons για να παίξετε όλα τα διαθέσιμα mini-games. Δυστυχώς όμως απουσιάζει κι εδώ το online στοιχείο καθώς και τα collectables, τα online challenges ή missions που είχε το Get it Together.

Ολοκληρώνοντας το main story ξεκλειδώνετε (σ.σ.χωρίς κλειδαρά) πρόσθετες λειτουργίες παιχνιδιού, όπως το Copycat Mirror, ,το Thrill Ride καθώς και ένα μουσείο με 220 mini-games τα οποία ξεκλειδώνονται σταδιακά και μπορείτε να παίξετε και με περισσότερους παίκτες. Στο Copycat Mirror αντιμετωπίζετε έναν άλλο παίκτη man to man ενώ στο Thrill Ride, έχετε ένα mode που δεν συχωρεί το παραμικρό λάθος και πιθανόν να εκνευρίσει τους ευαίσθητους gamers. Για τους hardcore gamers από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της δυσκολίας καθώς και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το παιχνίδι αποφασίζει ποια mini-games θα πετάξει ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς το WarioWare: Move It! παρέχει αυτή τη δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω ενός εύκολου και χρηστικού interface έτσι ώστε όποιος θέλει να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή να μη ζοριστεί καθόλου. 

NΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΩ ή ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΩ;

Το Warioware: Move It! διαθέτει διασκεδαστικά γραφικά σαν αυτά που είδαμε στο προκάτοχό του και ποικίλλουν καθώς κάθε mini-game έχει και το δικό του εικαστικό π.χ. γραφικά από εποχές Atari, visual novel ή ακόμα και anime. Οι θεοπάλαβοι χαρακτήρες και τα animations τους εννοείται ότι έχουν ξανά τη σφραγίδα της Nintendo πάνω τους και το soundtrack ταιριάζει απόλυτα με όλο το τσίρκο που καλά επικρατεί στην οθόνη σας. Και στη tv αλλά και στο Switch, όλα ήταν αρμονικά και ποιοτικά και δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα αλλά σαφέστατα είναι προτιμότερη η επιλογή παιχνιδιού σε docked mode καθώς όλα είναι πιο ξεκάθαρα όπως οι λεπτομέρειες και το τι πρέπει να κάνετε σε ένα mini-game.

Όταν η Nintendo δημιουργεί ένα επιτυχημένο franchise έχω ξαναπεί ότι το εκμεταλλεύεται δεόντως και στη περίπτωση του WarioWare και τα games που έχουν κυκλοφορήσει υπό το όνομά του, καλά κάνει και συνεχίζει και ασχολείται. To WarioWare: Move It! είναι ένα αξιοπρεπέστατο sequel της σειράς και με την επιστροφή των motion controls στο gameplay παραμένει το ίδιο ή και περισσότερο διασκεδαστικό. Πάντως, όλες οι επιλογές παραμετροποίησης και τα διάφορα modes που υπάρχουν δεν είναι αρκετά για να απολαύσει κανείς μόνος του το παιχνίδι. Οι αστείες κινήσεις και τα καραγκιοζιλίκια - με την καλή έννοια - που επιβάλλονται από τη χρήση των motion controls σε συνδυασμό με ένα καλό παρεάκι απογειώνουν αυτή τη νέα κυκλοφορία. Εν κατακλείδι, το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν οπότε τσιμπήστε το άφοβα. Move It! Move It! Move It!

Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!

Το WarioWare: Move It! αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για όσους ψάχνουν ένα διασκεδαστικό multiplayer party game βασισμένο στις καλύτερες στιγμές της σειράς και σίγουρα θα σας κάνει να χαμογελάτε χωρίς να το καταλαβαίνετε!

8.5
Μάρκος Ασκανιάν's Avatar

Μάρκος Ασκανιάν

Γεννημένος στα '80s, έχω ζήσει όλη την εξέλιξη της βιομηχανίας και πάντα ψάχνω κάτι που θα με εκπλήσσει.