ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

WWE 2K24 | Review

Adrenaline in my soul.

Άλλη μία χρονιά, άλλο ένα WWE 2K game. Ευτυχώς για τη ψυχική υγεία όλων μας, η 2K έκανε μία τεράστια στροφή το 2022 και τα δύο παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει από τότε μας έχουν αφήσει αρκετά ευχαριστημένους. Το WWE 2K24 έρχεται στη σκηνή, λοιπόν, με αρκετή αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς να ξεφεύγει πολύ από το παιχνίδι της προηγούμενης χρονιάς. Συνεπώς, σε αυτό το review θα πρέπει να απαντήσουμε σε δύο σημαντικά ερωτήματα – εάν το WWE 2K24 έχει βελτιωθεί αρκετά έτσι ώστε να δικαιολογεί την αγορά του στους κατόχους του WWE 2K23 και, φυσικά, εάν το παιχνίδι αξίζει για παίκτες νέους στο franchise.

Το φανταχτερό ξύλο είναι το βασικότερο θεμέλιο των προϊόντων του wrestling, είτε μιλάμε για τηλεοπτικά προγράμματα είτε, στη δική μας περίπτωση, παιχνίδια. Συνεπώς, αφού αγοράσει κάποιος ένα WWE game, η πρώτη του ενέργεια είναι να το κάνει launch και να μπει στο ring. Είναι ζωτικής σημασία, λοιπόν, η πάλη καθαυτή να έχει πλάκα. Το WWE 2K23 είχε ανακαλύψει τη σωστή φόρμουλα για ένα διασκεδαστικό σύστημα μάχης και το 2K24 ακολουθεί τα χνάρια του προγόνου του. Φαίνεται στη Visual Concepts είναι τρομεροί ιχνηλάτες, γιατί τα παιχνίδια είναι ΙΔΙΑ. Ένα προς ένα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε η μικρότερη αλλαγή. Για καινούριους παίκτες αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το WWE 2K23 παρέχει αρκετά αξιόλογο gameplay, με καλοσχεδιασμένους συνδυασμούς κινήσεων και τίμια animations. Επιπλέον, προστέθηκαν νέα match types, όπως το ambulance match, ενώ ταυτόχρονα υλοποιήθηκε η δυνατότητα να εκτοξεύεις τα όπλα σου για να χτυπήσεις τους αντιπάλους σου. Προσωπικά, είχα περάσει πάρα πολύ καλά με το Legendary Difficulty του προηγούμενου τίτλου, και το 2K24 ανέβασε τη δυσκολία του ακόμη περισσότερο. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που είσαι κάτοχος του WWE 2K23 και ψάχνεις βελτιωμένη πάλη, θα πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Μπορεί οι αλλαγές στα υπόλοιπα συστήματα να είναι αβέβαιες από χρονιά σε χρονιά, όμως είμαστε 99.9% σίγουροι πως κάθε φορά που βγαίνει νέο 2K game θα δούμε οπτικές αλλαγές. Φυσικά, από αυτό το κανόνα δεν εξαιρείται ούτε το WWE 2K24, ακόμη και αν οι βελτιώσεις, ή μάλλον αλλαγές, που υλοποιήθηκαν δεν είναι τεράστιες. Σε πρώτη ματιά, τα δύο παιχνίδια μοιάζουν πανομοιότυπα. Παίζοντας, όμως, πρόσεξα αρκετές μικρές τροποποιήσεις, ειδικά στα μάτια και στα μαλλιά. Και ο λόγος που δεν μιλάω καθαρά για βελτιώσεις είναι πως ορισμένοι χαρακτήρες είναι εμφανέστατα χειρότεροι. Συγκεκριμένη πίκρα έφαγα με τον Macho Man Randy Savage, ο οποίος έδειχνε σαν περίεργος NPC στο WrestleMania 5 match με τον Hogan.  

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΡΕ

Όσο καλά και να τα πήγαιναν με το gameplay και τα γραφικά, ακόμη και να έστελναν τον ίδιο τον Cody Rhoades να μου παραδώσει το παιχνίδι, δεν θα μπορούσα να μην ΣΙΧΑΘΩ το Showcase Mode. Για ακόμη μία φορά, η ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το πιο σημαντικό mode στο παιχνίδι κατάφερε να το  δολοφονήσει. Ρε Visual Concepts, τι σου ζητάμε. Δώσε μας matches χωρίς υποχρεωτικά objectives και ΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Δεν θέλω να ακούσω την «επική» μουσική που αποφάσισες να πετάξεις πάνω. Θέλω να ακούσω τον Jim Ross. Τον Jerry Lawler. Έστω τον Michael Cole. Τα Showcase matches δεν προσπαθούν ούτε στο ελάχιστο να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα των κλασικών αναμετρήσεων που απεικονίζουν. Είναι πραγματικά προτιμότερο να προσπαθήσει ο κάθε παίκτης να αναπαραστήσει το εκάστοτε match έξω από το Showcase Mode.

Μακάρι να μπορούσα να σταματήσω εδώ, όμως δυστυχώς οι γκάφες της Visual Concepts δεν με αφήνουν. Το WWE 2K24 γιορτάζει τα 40 χρόνια της WrestleMania, με την ακριβότερη του έκδοση να ονομάζεται έτσι ακριβώς – 40 Years of WrestleMania. Με ποιο σκεπτικό, λοιπόν, επιλέγεις μόνο 21 matches για να συμπεριλάβεις στο Showcase Mode; Δεν λείπουν μόνο γιγάντιες αναμετρήσεις, όπως WM28 Undertaker vs Triple H ή Rock vs Hogan, λείπουν ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ WrestleManias. Σε ένα παιχνίδι που γιορτάζει τα 40 χρόνια του μεγαλύτερου wrestling show του πλανήτη, θα έπρεπε πιστεύω να είχαμε τουλάχιστον ένα match ανά χρονιά. Τουλάχιστον.

Αποδέχομαι, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να περάσω καλά παίζοντας το Showcase και αποφασίζω να ανοίξω το roster για να φτιάξω τα δικά μου matches. Παρόμοια με το 2K23, το WWE 2K24 διαθέτει ένα δυνατό και εκτενές roster από παλαιστές. Από θρύλους όπως ο «Superstar» Billy Graham μέχρι τους τωρινούς πρωταγωνιστές όπως ο Seth Rollins, οι γκάμα των αθλητών «μιλάει» σε όλες τις γενιές που μεγάλωσαν με το WWE. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν ελλείψεις όταν μιλάμε για μικρότερους σε φήμη superstars ή επιπλέον εκδοχές των υπαρχόντων παλαιστών, όπως για παράδειγμα ένας νεότερος Batista. Όσο και να προσπαθήσουν οι developers στη Visual Concepts, είναι αδύνατο να συμπεριλάβεις τους πάντες, και βρίσκω το τωρινό roster αρκετά ολοκληρωμένο. Αυτό που θα ήθελα να μάθω εγώ είναι το ποιος σκέφτηκε να κλειδώσει ΟΛΕΣ τις εκδοχές του Stone Cold Steve Austin πίσω από το Showcase Mode. Και τις τρείς. Μου κάνουν πλάκα.  

Στο περσινό review είχα αναφέρει πως, ως παίκτης που επιστρέφει στα WWE games, η ποιότητα του MyRise με είχε ξαφνιάσει. Φέτος, έχοντας και προσδοκίες λόγω του 2K23, δεν μπορώ να πω πως απογοητεύτηκα. Το MyRise στο WWE 2K24 παραμένει, και αυτό, σχετικά στάσιμο και προσφέρει μία RPG εμπειρία στον χώρο του wrestling. Είμαι σίγουρος πως από την στιγμή που ξεκίνησες να παρακολουθείς WWE ήθελες να βρεθείς μέσα σε αυτό το ring και το MyRise σου δίνει, κατά κάποιο τρόπο, την ευκαιρία να το κάνεις. Παρόλο που δεν ξεπέρασαν το περσινό campaign του The Lock, οι φετινές ιστορίες είναι επίσης καλοφτιαγμένες, με μπόλικες επιλογές διαλόγου για να προσωποποιήσεις την εμπειρία σου όσο το δυνατόν περισσότερο.

BUILD A SUPERSTAR 2K24

Για άλλη μια φορά, πρωταγωνιστικό ρόλο - και στο MyRise αλλά και σε όλο το παιχνίδι γενικότερα - έχει το character creator. Τα εύσημα, ακριβώς όπως και πέρυσι, δεν τα δίνω αποκλειστικά για τη δημιουργία της εμφάνισης του χαρακτήρα, αλλά κυρίως για το customization των κινήσεων του παλαιστή. Εκατοντάδες επιθέσεις να επιλέξεις, με κάθε μία από αυτές να μπορεί να πραγματοποιηθεί ως απλή γροθιά, grab, signature ή finisher. Όσο και να ανακυκλώσουν το συγκεκριμένο σύστημα, δεν νομίζω ποτέ να μου φανεί άσχημο, δουλεύει ακριβώς όπως θα ήθελες να δουλεύει. Το μοναδικό ψεγάδι που μπόρεσα να εντοπίσω είναι πως έκρυψαν την επιλογή των μαλλιών μέσα στο menu του Attire, που υποτίθεται διαχειρίζεται την ενδυμασία σου.

Το WWE 2K24 επιλέγει τον εύκολο δρόμο. Με το 2K23 να έχει βρει τη φόρμουλα της επιτυχίας, το φετινό παιχνίδι αρνείται να πάρει ρίσκα και ακολουθεί πιστά το μονοπάτι. Για νέους παίκτες στο franchise, αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το 2K24 προσφέρει μία αξιοσημείωτη wrestling εμπειρία και, με εξαίρεση το σιχαμένο Showcase Mode, θα σας θυμίσει γιατί αγαπάτε το WWE. Ξύλο, θέαμα και θρύλοι είναι στο επίκεντρο του παιχνιδιού για ακόμη μια φορά. Όσον αφορά, όμως, τους βετεράνους της σειράς, θα συμβούλευα να κρατήσετε τα χρήματά σας. 


Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!

Το WWE 2K24 θα έπρεπε να ονομάζεται WWE 2K23 (1.1). Προσφέρει μία καλοφτιαγμένη εμπειρία σε νέους παίκτες της σειράς, ενώ είναι αχρείαστο για κατόχους του προηγούμενου τίτλου.

7
Παύλος Ντέλης's Avatar

Παύλος Ντέλης

Με PS2 από τριών χρονών, μόνο εδώ θα μπορούσα να καταλήξω...