ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Sony PlayStation PULSE Elite | Review

Το upgrade που χρειαζόμασταν.

Σε κάθε γενιά για το PlayStation η Sony φροντίζει να εξάγει στην αγορά μία κονσόλα που περιτριγυρίζεται από εγκεκριμένα περιφερειακά που η ίδια κατασκευάζει. Το PS5 εξακολουθεί να υποδέχεται νέα first-party αξεσουάρ/προϊόντα, ώστε να καλύπτονται όλα τα «θέλω» των χρηστών της και τα PULSE Elite είναι ουσιαστικά η αναβάθμιση του «επίσημου PlayStation ακουστικού», που πίσω στον Νοέμβριο του 2020 γνωρίσαμε ως PULSE 3D. Το τρισδιάστατο αυτό headset περισσότερο “έκανε τη δουλειά του” παρά εξέπληξε κατά το λανσάρισμά του και τον συνδυασμό του με ένα PlayStation 5, αφήνοντας αρκετό χώρο βελτίωσης σε οτιδήποτε ακολουθούσε, στην περίπτωσή μας στα PULSE Elite. Και πράγματι, τα PULSE Elite αξιοποιούν αρκετό μέρος του περιθωρίου που τους δόθηκε.

Στην αρκετά περιποιημένη κούτα τους θα βρείτε τα ασύρματα ακουστικά, το ίδιο USB dongl-άκι που περιλάμβαναν και τα PULSE Explore, ένα καλώδιο USB-A προς USB-C και μία “κρεμάστρα”, ικανή να λειτουργήσει σαν stand και βάση φόρτισης συγχρόνως. Τρισευπρόσδεκτη η συμπερίληψή της στο πακέτο, αφού ξεκλειδώνει ακόμα μία μέθοδο επαναφόρτισης του παρόντος headset, αφήνοντάς το απλά να  “ξαπλώσει” πάνω της με την ίδια λογική που ένα DualSense κάθεται σε ένα DualSense Charging Station. Μας απαλλάσσει δηλαδή από το να ασχολούμαστε και να προσέχουμε την built-in θύρα των ακουστικών, δεσμεύοντάς της απλά το προαναφερθέν καλώδιο.

Με μισόκλειστα μάτια το design των PULSE Elite δεν διαφέρει σοκαριστικά από αυτό των PULSE 3D, εφόσον διατηρείται ένα καλό ποσοστό του αρχικού σχεδιασμού. Στο πάνω τους μισό τα δύο headsets είναι σχεδόν ολόιδια, με το λευκό ματ headband να αποτελεί κέντρο βάρους τους και την ελαστική στέκα ακριβώς από κάτω να μαλακώνει το πεδίο για την επαφή με το κεφάλι του χρήστη.

Στο κάτω ήμισυ είναι που ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις, αφού τα PULSE Elite αντικαθιστούν την ευθεία συνέχεια του βασικού τους τμήματος με μία σαφώς πιο φανταχτερή καμπύλη να επικαλύπτει σαν απότομη στροφή τη σύνδεση με τα ear pads. Σοφά επιλέχθηκε αυτή τη φορά από τη Sony να τοποθετήσει πάνω σε αυτά τα λεπτά εξογκώματα όλα τα προγραμματισμένα κουμπιά και τις απαραίτητες υποδοχές. Οτιδήποτε χρειαστείτε επομένως σε φυσική μορφή για να να ανοιγοκλείσετε το σύστημα, να αυξομειώσετε το μέγεθος του ήχου ή αν ψάχνετε τις type-c και audio jack θύρες θα το βρείτε βολικότατα στο δεξί άκρο. Απέναντι θα χαρείτε να αντικρίσετε ένα ευλύγιστο, πτυσσόμενο μικρόφωνο και δεν το συζητάμε πως ένα τέτοιο boom mic είναι πολύ προτιμότερο αυτού που προϋπήρχε ενσωματωμένο στα PULSE 3D για προσαρμογή της απόστασης από το στόμα.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν στα αρκετά ζουμπουρλίδικα και πραγματικά μαλακά ear pads, που οφείλουν αυτό το τροφαντό παρουσιαστικό τους στο ότι καλύπτονται από πολλαπλάσιου μεγέθους μαξιλαράκια. Η επένδυσή τους είναι ασυνήθιστα έντονη, σε βαθμό που τα PULSE Elite μοιάζουν με τα PULSE 3D αν αυτά μπούχτιζαν στο… υαλουρονικό. Οπτικά δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τη γνώμη που έχω για το headset – μ’αρέσει (?), το αποδέχομαι – αλλά η αίσθησή τους εννοείται είναι διαφορετικότατη φορώντας τα. Το πολλαπλών στρώσεων foam δημιουργεί ένα “πουπουλένιο” οικοσύστημα για να φιλοξενηθούν τα αυτιά του καταναλωτή και να παραμείνουν εκεί υπό άνεση σε περιστάσεις πολύωρων χρήσεων. Στην πραγματικότητα, το υλικό τους είναι δερμάτινο, δημιουργώντας μου μία ανησυχία για φθορά σε μακροπρόθεσμο χρόνο. Κοιτώντας στο τώρα βέβαια, ίσως είναι το πιο αναπαυτικό ζευγάρι over-ear ακουστικών που έχω φορέσει, όσον αφορά το κομφόρ γύρω από τα αυτιά μου. Πολύ ενδιαφέρον το ότι η συγκόλλησή τους με το υπόλοιπο headset δεν είναι άμεση, αλλά μεσολαβεί ένα προεξέχον τμήμα πάνω στο οποίο κουμπώνουν και έτσι επιτρέπεται η περιστροφή τους γύρω από έναν άξονα. Δεν έχω αποδείξεις για το πόσο εξυπηρετική είναι αυτή η επιλογή, αλλά φαντάζομαι ότι οι διαφορετικές γωνίες που μπορούν να δεχθούν θα διευκολύνουν την ομαλή καθίζηση των ακουστικών σε λιγότερο συμμετρικά κεφάλια. Και παρότι όλο αυτό το κατασκευαστικό Frankenstein φτάνει να ζυγίζει 350 γραμμάρια, είναι ανέλπιστα άνετο.

Προχωρώντας στα λειτουργικά, τα PULSE Elite μοιράζονται τις διαθέσιμες ενέργειές τους με αυτές των πολύ πρόσφατων PULSE Explore. Καθόλου τυχαίο το ότι στη συσκευασία τους βρήκαμε τον ίδιο μικρό αντάπτορα, πάνω στον οποίο στηρίζεται η plug-and-play λογική τους και η δημιουργία χώρου για την εφαρμογή των lossless τεχνολογιών που η Sony αποκαλεί «PlayStation Link». Όπως συνέβη και με τα earbuds του PlayStation, προτιμώ να εστιάσω στο πώς τα PULSE Elite αποδίδουν σε συνεργασία με το βασικό προϊόν για το οποίο δημιουργήθηκαν: ένα PS5.

Αναγκάζομαι να επαναλαμβάνομαι σχολιάζοντας την αμεσότητα σύζευξης των PULSE Elite με την κονσόλα, αλλά τι διαφορετικό να συνέβαινε και να αναλύαμε όταν χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς USB dongle ως μέσο μεταφοράς σήματος; Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ταιριάξει τα PULSE Elite με το PS5 μας για πρώτη φορά και να μην χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από το πάτημα ενός κουμπιού για όλες τις επόμενες. Αυτή τη φορά βέβαια θα σας υπογραμμίσω να ανοίξετε το μενού του ήχου στο PS5 UI και να ξεφύγετε από τις προεπιλογές, αφού όλες αυτές οι πολύ συγκεκριμένες audio παραμετροποιήσεις θα σας λείψουν (ξανά) όταν φτάσουμε να συζητάμε για PC’s και smart devices. Υπάρχει πληθώρα ρυθμίσεων που μπορούν πραγματικά να εκτοξεύσουν την ακουστική εμπειρία σας.

Κάνοντας τα κόλπα μου και καταλήγοντας σε 3-4 προκαθορισμένες αναλογίες άρχισα να δοκιμάζω τα PULSE Elite σε συνθήκες απαιτητικών ηχητικών εφέ, που αυτή την περίοδο μεταφράζονται σε Stellar Blade, Dragon’s Dogma 2 και Tales of Kenzera: ZAU.

Σας είπα στον πρόλογο πως περισσότερο καλύφθηκα παρά συγκλονίστηκα από τις δυνατότητες των PULSE 3D στο ξεκίνημα της PS5 εποχής. Εκ διαμέτρου διαφορετική είναι η άποψή μου για τα PULSE Elite, που ξεπερνούν το απλό μοντέλο οπουδήποτε αυτό μπορούσε να καλυτερεύσει. Και ενώ δεν ανταγωνίζονται επάξια τα κορυφαία ακουστικά που είναι συμβατά με PS5, σε σύγκριση με τα 3D ακούγονται καλύτερα, καθαρότερα, δυνατότερα, αληθινότερα και όλα τα -ότερα. Το βασικό μου παράπονο στα PULSE 3D (και λίγο στα PULSE Explore) ήταν ότι μέσα στα πολλά καλά τους δεν μπόρεσαν ποτέ να με καλύψουν στο κομμάτι της έντασης. Τα dB στα PULSE Elite φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερα ύψη, χωρίς να θυσιάζουν στιγμή την ηχητική τους εργονομία ή τον συνδυασμό των πατενταρισμένων τεχνολογιών. That’s right, τα PULSE Elite κάνουν και αυτά χρήση των planar magnetic drivers που η Sony έκανε δικούς της μετά την εξαγορά της Audeze, όπως και των δικών της spatial audio καινοτομιών, ονόματι Tempest 3D AudioTech. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα είναι η επιστροφή ήχου με πολύ πιο φυσικό τρόπο, διαχωρίζοντας αποτελεσματικότερα όλες τις πτυχές/πηγές του και αναπαράγοντας πιο ακριβές αποτέλεσμα χάρις στο λεπτό τους διάφραγμα. Είναι ακουστικά που αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τι σημαίνει «χώρος», «βάθος» και «ισχύς» και έχουν και τις προδιαγραφές να το στηρίξουν. Όλα αυτά με την ταχύτητα και την αξιοπιστία που ήδη απέδειξε η Sony ότι προσφέρει το PlayStation Link. Για πιο πρακτικά αποτελέσματα, φορούσα εναλλάξ τα PULSE Elite και τα PULSE 3D και σας διαβεβαιώ πως τα ηχητικά εφέ και η μουσική του Stellar Blade δεν ήταν καθόλου ίδια στις δύο περιπτώσεις. Άλλα επίπεδο απομόνωσης της ηχητικής πολλαπλότητας, άλλη κλάση απόδοσης των διαστάσεων σε μικρά και μεγάλα ηχητικά εφέ. Αν τα PULSE 3D ήθελαν να μεταφέρουν τον “παλμό” ενός παιχνιδιού, τα PULSE Elite είναι ικανά να μεταφέρουν τον δυνατό του χτύπο ή και την ταχυπαλμία του.

Η αυτονομία τους έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στην εικόνα που έχω για αυτά. Νιώθω πως η Sony προσέχει για να έχει και υποτίμησε ή υπήρξε ταπεινή συζητώντας την αντοχή τους, διαφημίζοντάς τα και πάνω στο κουτί ως ακουστικά με διάρκεια ζωής περί των 20 ωρών. Με όλα τα audio bars φουλαρισμένα, η πρώτη μου φόρτιση έγινε στις 25+ ώρες και είμαι βέβαιος πως σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες θα αντέξουν και παραπάνω. Έχουν επίσης αρκετά μεγάλη εμβέλεια, κρατώντας ζωντανή την ασύρματη επαφή με το PS5 και σε απόσταση ολόκληρου ορόφου. Και ακριβώς όπως έκαναν τα PULSE Explore, έχουν και αυτά multipoint options, άρα μπορούν να είναι ταυτοχρόνως συνδεδεμένα και στην κονσόλα σας και σε κάποιο κινητό ας πούμε.

Η ιστορία είναι δυστυχώς ίδια με τα PULSE Explore και όταν τα χρησιμοποιούμε χωρίς η τροφοδοσία του ήχου να γίνεται από PlayStation. Άρα και τα PULSE Elite όταν συνδεθούν με Bluetooth σε ένα κινητό τηλέφωνο, ένα tablet ή και ένα PC/Mac συνεχίζουν να είναι καλά ακουστικά, αλλά ξεχνούν κάθε άνεση και προσαρμοστικότητα που περιγράψαμε υπό PS5 συνδεσιμότητα. Πάνε τα settings, υποχωρούν τα τρισδιάστατα εφέ και τα gestures όλων των φυσικών του πλήκτρων απενεργοποιούνται. Τη δουλειά σας θα την κάνετε, δεν το συζητάμε, αλλά μου είναι ξεκάθαρο για ακόμα μία φορά πως έχουμε μπροστά μας ένα headset που προτιμά και ζητά να επικοινωνήσει με ένα PS5 ή PS Portal για να βγάλει τα λεφτά του, που παρεμπιπτόντως παίζουν ικανοποιητικά στα 149.99€.

Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι τα PULSE Elite είναι ακουστικά που χειρίζονται ισορροπημένα κάθε εισερχόμενο ή εξερχόμενο θόρυβο. Γιατί και το μικρόφωνο συμβαδίζει ποιοτικά με την εισαγωγή των ήχων, οπότε έχουμε και ένα AI Noise Rejection να φροντίζει να μιλάμε όσο καθαρά ακούμε, χωρίς παρεμβολές. Καταλήγω έτσι στο ότι τα PULSE Elite είναι ακουστικά που κάλλιστα θα χρησιμοποιούσα καθαρά για τις gaming ανάγκες μου, κάτι που τα PULSE 3D δεν κατάφεραν να πετύχουν. Μόνο επενδύοντας κάμποσα παραπάνω χρήματα θα βρείτε κάποιο third-party headset που να υπερισχύει. Για την ευκολία στη σύνδεσή τους, την ποιότητα του ήχου τους και όλα τα εξτρά τους, τα PULSE Elite μπορούν να υιοθετήσουν πια τον τίτλο του «κύριου PS5 ακουστικού» ως πρωτεύουσα πρακτικότητα.

Ευχαριστούμε πολύ το PlayStation Greece για την παροχή του προϊόντος!

Γιάννης Σιδηρόπουλος's Avatar

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Παίζω games από όταν δεν μίλαγα καλά-καλά και ακόμα προσπαθώ να καταλήξω στο αγαπημένο μου είδος.