ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Sony PlayStation PULSE Explore | Review

Τα ηχητικά εφέ σε συσκευασία τσέπης.

Η σειρά ακουστικών «PULSE» και συγκεκριμένα το PULSE 3D Headset κυκλοφόρησε αγκαζέ με το PlayStation 5, προσφέροντας μία άμεση και αξιόπιστη λύση στον τομέα του ήχου για όποιον επιθυμούσε να ενισχύσει την εμπειρία του. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία εννοείται προχωρά ταχύρρυθμα και έτσι η ενίσχυση της PlayStation γκάμας περιφερειακών έφτασε να αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Εξού και η αναβάθμιση του PULSE 3D σε PULSE 3D Elite, όπως και η παρούσα επιλογή των PlayStation PULSE Explore. Η Sony έχει παρελθόν – θετικό μάλιστα – με τις «ψείρες», όμως δεν είχε υπάρξει μέχρι πρότινος κάποιο ζευγάρι από earbuds που να ανήκει εγγενώς στην PlayStation οικογένεια. Αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τα PlayStation PULSE Explore, προσπαθώντας να στριμώξουν όλα όσα έχει καταφέρει η Sony στην audio/sound βιομηχανία σε αξεσουάρ μικρότερα και από ear pieces.

Στη μικροκαμωμένη συσκευασία τους δεν θα βρείτε πολλά περισσότερα από τα προϊόντα υπό συζήτηση να «αράζουν» στη μακρόστενη θήκη τους, τον USB αντάπτορά τους, ένα καλώδιο type-C απόληξης για φόρτιση και ορισμένα ανταλλακτικά. Θα αναφερθώ εν τάχει στο «σπιτάκι» των earbuds, που σίγουρα συγκαταλέγεται στα μεγαλούτσικα, αφού προεκτείνονται αρκετά των εμπεριεχομένων. Όπως στα περισσότερα αντίστοιχα προϊόντα, εκεί επιστρέφουν τα earbuds κάθε φορά που χρειάζεται να ξεκουραστούν και να ξεκινήσουν την επαναφόρτιση. Slick θηκούλα και το καπάκι γλιστρά the cleanest way, αλλά σίγουρα μιλάμε για μία κατασκευή αποθήκευσης που θα καταλαμβάνει αρκετό χώρο σε μία average τσέπη.

Τα ίδια τα earbuds ξεπροβάλουν με τη σχεδιαστική λογική που ακολουθεί όλη η οικογένεια PS5 προϊόντων, με τα χαρακτηριστικά εξογκώματα και τη διχρωμία να επικρατούν για άλλη μία φορά. Διόλου τυχαίο που η θήκη τους είναι ψιλο-γκουμούτσα, αφού και τα PULSE Explore αυτά καθαυτά διαθέτουν σεβαστό μέγεθος, πάντα συγκρίνοντάς τα με τους ομοίους τους από άλλες εταιρείες, αλλά και με προϋπάρχοντα τεχνολογικά δημιουργήματα της Sony. Πρόκειται για in-ear κατασκευές, που σίγουρα προτιμά η πλειοψηφία ανθρώπων, όχι όμως εγώ. Δεν ήμουν ποτέ fan των ψειρών που εισχωρούν (ή εισγωρούν) μέχρι το τύμπανό μου, παρόλα αυτά οφείλω να αναγνωρίσω στα PULSE Explore πως από αυτή την κατηγορία είναι το λιγότερο ενοχλητικό ζευγάρι που έχω φορέσει. Είναι ελαφριά και τοποθετούνται εύκολα, με μία μικρή περιστροφή προς τα ενδότερα του αυτιού, ενώ μετά από αυτό «κάθονται» σταθερά και ανενόχλητα στην επιθυμητή θέση τους στο ανθρώπινο αυτί (τουλάχιστον στο δικό μου). Έχουν ένα φουτουριστικό look, με αυτά στα αυτιά σας θα φαίνεστε σαν να χρησιμοποιείτε ένα «Focus», αν μου επιτρέπεται η Horizon ορολογία, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς αυτά εξέχουν της κεφαλής σας. Άρα το μόνο που μένει είναι να τα ενεργοποιήσετε.

Θα ασχοληθούμε περισσότερο με το πώς αποδίδουν τα PULSE Explore υπό PS5 συνδεσιμότητα, αφενός επειδή για αυτήν προορίζονται κατά βάση και αφετέρου επειδή σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύουν περισσότερο τις δυνατότητές τους.

Η αμεσότητά στη σύζευξή τους με το PS5 δεν έχει προηγούμενο, αφού η επαφή της κονσόλας με το dongle και η αφαίρεση των earbuds από τη θήκη ολοκληρώνουν τη διαδικασία όσο γρήγορα θα πραγματοποιούταν στην ενσύρματη ανάθεση του ήχου. Η Sony έχει φροντίσει να συναντάμε ένα πολύ κατατοπιστικό μενού ρύθμισης των earbuds με τις απαραίτητες ενημερώσεις λογισμικού, παραπέμποντάς μας στα μενού προσαρμογής όλων των επιμέρους ηχητικών τροποποιήσεων. Σε όλο αυτό τα PULSE Explore δεν έχουν σε καμία περίπτωση να ζηλέψουν κάτι από τα PULSE 3D ή οποιοδήποτε ποιοτικό headset είναι ικανό να ρυθμιστεί μέσω του ψηφιακού soundboard ενός PlayStation 5. Αντί να πειραματιστώ, προτίμησα να αντιστοιχίσω τις «μπάρες» των μπάσων και τους ύψους των ήχων σε αυτές που είχα προ-ρυθμίσει σε άλλα συνδεδεμένα ακουστικά που χρησιμοποιώ εδώ και καιρό, όπως τα πρώτα PULSE 3D και τα HyperX Cloud Alpha Wireless.

Τα «βούτηξα» στα βαθιά, δοκιμάζοντας τι μπρίκια κολλάνε σε παιχνίδια που χρησιμοποιούν τον ήχο και τη μουσική τους κατά κόρον και συγκεκριμένα στα Final Fantasy VII Rebirth και Tekken 8. Έμεινα πολύ παραπάνω από ικανοποιημένος, κάτι που δεν με εκπλήσσει γνωρίζοντας το κατασκευαστικό τους υπόβαθρο. Τα PULSE Explore χρησιμοποιούν τους λεγόμενους «planar magnetic drivers», που αν είστε ακουστικόφιλοι θα γνωρίζετε πως εξασφαλίζουν ταχεία απόκριση, υψηλή καθαρότητα και λεπτομερή αναπαραγωγή των ήχων, αποτρέποντας παράλληλα κάθε αρμονική παραμόρφωση. Η δε προστασία που προσφέρει η τεχνολογία PlayStation Link, ενσωματωμένη και στον USB αντάπτορα, όντως προσφέρει την κατ’ υπόσχεση lossless μεταφορά όλων των ήχων που εκπέμπονται μεμονωμένα και ταυτόχρονα από το εκάστοτε game. Ως αποτέλεσμα, κάθε θόρυβος, ομιλία, τραγούδι και οποιαδήποτε πηγή ήχου ακουγόταν εξαιρετικά, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές συχνότητες και ντεσιμπέλ. Στα πολύωρα sessions υπό την υποστήριξη των PULSE Explore δεν αισθάνθηκα πως φοράω κάτι ασθενέστερο των, αν μη τι άλλο, ποιοτικών headsets που προανέφερα, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση του 3D ήχου. Μολονότι αντιλαμβάνονται και αξιοποιούν την Tempest πατέντα, η κατευθυντικότητα του κυκλικού ήχου στα PULSE Explore ήταν ελαφρώς πιο προσγειωμένη. Ήταν, όμως, πολύ εύκολα και βολικά στη χρήση, αφού ακόμα και τα μικροσκοπικά volume rockers στις άκρες κάθε earbud έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους. Άρα, ως PlayStation ακουστικά αποδίδουν και ανταποκρίνονται στην αποστολή τους να αντικαταστήσουν ένα gaming headset ανάλογων προδιαγραφών.

Πολύ διαφορετική γνώμη για την αξία τους σχημάτισα εκτός gaming δοκιμών, συνδέοντάς τα δηλαδή με έναν υπολογιστή ή ένα smartphone. Ειδικά στα κινητά, η απώλεια των EQ ρυθμίσεων μου έκοψε τα πόδια, αφού η ποιότητα ήχου και το απροβλημάτιστο pairing είναι τα μοναδικά στοιχεία που διατηρούνται. Κάθε άλλη εμβάθυνση που ενδεχομένως επιτρέπουν να υποστούν όταν λειτουργούν προς εξυπηρέτηση ενός PS5 εξαφανίζεται, άρα όλα γίνονται αυτομάτως πιο φλατ. Για να φτάσω να τα συνδέω στο iPhone 15 Pro μου σήμαινε πως προσπάθησα να ακούσω κομμάτια στο Spotify ή και YouTube Podcasts σε πιο ηχητικά συνωστισμένες καταστάσεις και έτσι δέχθηκα το χτύπημα της απουσίας του active noise cancellation που τόσο πολύ έχω λατρέψει στα Air Pods μου για παράδειγμα. Αν σαν gaming ακουστικά (συντριπτικά μικρότερου εμβαδού) χτύπαγαν πρωτάθλημα, ως ασύρματες Bluetooth ψείρες παίζουν λίγες θέσεις πάνω από τον υποβιβασμό. Βάζοντας στη μία μεριά του ζυγού το sound quality και στην έτερη το χάσιμο των τριγύρω καινοτομιών, θα έλεγα πως τα PULSE Explore για κινητά είναι απλά «οκ».

Ψάχνοντας περισσότερα, πιο γενικής φύσεως pros/cons που απασχολούν τους καταναλωτές που επενδύουν σε earbuds, κατέληξα και σε μερικές ακόμη διαπιστώσεις εκατέρωθεν. Φερ’ επείν, στο κουτί των PULSE Explore εμπεριέχονται εξαρχής τρία ακόμη ελαστικά ear tips, ώστε να αντικαταστήσουν τα προ-τοποθετημένα κομμάτια και να ταιριάζουν καλύτερα στις ωτο-υποδοχές κάθε ανθρώπου. Συνειδητοποίησα επίσης πως διαθέτουν Multipoint, μπορούν δηλαδή να είναι συγχρόνως συνδεδεμένα σε PS5 κονσόλα και smartphone, πράγμα που επέτρεπε την αποδοχή κλήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου χωρίς τη διακοπή του εν ροή παιχνιδιού. Οι δύο φύσεις των PULSE Explore (gaming σε PS5 και Bluetooth support) συναντιούνται στη δοκιμή τους και μέσω PS Portal, συνθέτοντας έναν πάρα πολύ ωραίο και λειτουργικό συνδυασμό απομακρυσμένου παιχνιδιού.

Από την άλλη, στα της μπαταρίας και στο μικρόφωνό τους κάνουν όσα χρειάζονται απλά για να περάσουν το τεστ. Στα μεν δείχνουν να μην αντέχουν πάνω από 4-5 ώρες συνεχόμενου gaming ή ευρείας χρήσης (άλλες 10 ώρες καβάντζα συσσωρεύονται στη βάση τους), ενώ στο πως αυτά απορροφούν και μεταβιβάζουν τους δικούς μας ήχους απλά δουλεύουν, δεν περίμενα κάτι λιγότερο, ούτε εξεπλάγην δεδομένης της κοστολογικής κατηγορίας που ανήκουν. Και ένα τελευταίο χαζομικροπαράπονο: αφού είναι που είναι τσουπωτή η θήκη τους, δεν χώραγε κάπου εκεί μέσα και ο USB αντάπτορας να τα κουβαλάμε όλα μαζί;

Τα έβαλα όλα κάτω και το συμπέρασμα είναι προφανές. Τα PULSE Explore αποτελούν πράγματι λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη gaming εμπειρία τους (αν δεν έχουν ακόμη σχετικό αξεσουάρ) ή να απαλλαχθούν από over-ear headsets την ώρα που παίζουν. Όταν τα PULSE Explore επικοινωνούν με ένα PS5 δεν υπάρχουν πολλά να τους προσάψουμε, αφού διαπρέπουν σχεδόν σε όλα όσα μας ενδιαφέρει να διαπρέπει ένα ζευγάρι gaming ακουστικών. Αρκεί να έχετε υπόψιν πως η αποδοτικότητά τους σε σύνδεση με ένα PC ή smartphone είναι πολύ πιο περιορισμένη. Αν αυτή τους η χρήση είναι συμπληρωματική και όχι πρωτεύουσα, τότε θα εξαργυρώσετε την υψηλή τους αξία (219.99€) και θα μείνετε, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ πολύ ευχαριστημένοι. Καλύτερα να εξετάσουν μία τέτοια αγορά πρέπει μόνο όσοι έχουν ήδη ένα καλοστημένο PlayStation-oriented setup ή κάποια από τα high end ear buds της smartphone/tablet αγοράς.

Ευχαριστούμε πολύ το PlayStation Greece για την παροχή του προϊόντος!

Γιάννης Σιδηρόπουλος's Avatar

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Παίζω games από όταν δεν μίλαγα καλά-καλά και ακόμα προσπαθώ να καταλήξω στο αγαπημένο μου είδος.