ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Sony PlayStation Portal | Review

Ένα 7ημερο απομακρυσμένου gaming.

Εδώ και μία εβδομάδα απολαμβάνω την υπερπολυτέλεια του PlayStation Portal στα χέρια μου και έχω πλέον σχηματίσει μία πιο ολοκληρωμένη εντύπωση του πώς λειτουργεί, του ποιον εξυπηρετεί και των φιλοδοξιών που κουβαλά το νεότερο φορητό προϊόν της Sony και του PlayStation.

Προτού μπούμε σε λεπτομέρειες και τα της κριτικής – και επειδή μέχρι σήμερα μας ρωτάτε – οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το – προφανές και ήδη ξεκαθαρισμένο – γεγονός ότι το PS Portal δεν είναι αυτόνομο, αλλά είναι ένα περιφερειακό-αξεσουάρ-επέκταση της οθόνης του PS5, άρα η κατοχή της κονσόλας είναι απαραίτητη για την αξιοποίησή του.

Αν, λοιπόν, έχετε επενδύσει σε οποιοδήποτε PS5 μοντέλο, το PS Portal έχει κάτι το επιπλέον να σας χαρίσει, μία άνεση παραπάνω, μία επιλογή φορητότητας που δεν συνηθίζεται για τα δεδομένα των home consoles. Αν πάλι δεν έχετε PS5, αρχικά τι κάνετε με τις ζωές σας (?) και κατά δεύτερον δεν θα μπορέσετε να βγάλετε αξία από ένα PS Portal, εκτός και αν το συνδέσετε στη συσκευή κάποιου οικογενειακού σας μέλους ή κάποιου φίλους σας.

Κατόπιν των παραπάνω disclaimers, ας ανοίξουμε και εμείς μία πύλη προς το πραγματικό review!


Η διαδρομή αρέσκομαι να ακολουθώ στα hardware reviews μου συνήθως εμπνέεται από τη βήμα-βήμα γνωριμία μου με το εκάστοτε προϊόν, άρα θα ασχοληθούμε αρχικά με τη φυσική υπόσταση του PS Portal, δηλαδή από το unboxing στάδιο μέχρι την πρώτη ενεργοποίηση.

Από όλα τα προϊόντα της σύγχρονης PlayStation εποχής το PS Portal διαθέτει το πιο προσεγμένο packaging, με τη συσκευή να βρίσκεται άκρως προστατευμένη και σε designάτες οικολογικές συσκευασίες μέχρι ωσότου φτάσουμε στην ανάδειξή του μέσα από τις κούτες. Τραβώντας και τις όποιες ζελατίνες – πάντα διαγωνίως – φτάνουμε σε ένα τεχνολογικό κράμα ενός DualSense χειριστηρίου και της οθόνης ενός tablet. Αυτή είναι και πρακτικά η ιδέα της κατασκευής του, μία LCD οθόνη 8 ιντσών που στο αριστερό και το δεξί της μέρος έχει πολυμεριστεί με τις λαβές του χειριστηρίου του PS5, δημιουργώντας έναν Play Has No Limits Megazord. Αισθητικά είναι πολύ πιο pleasing από ένα Switch, για παράδειγμα, και ομολογώ πως η πολλαπλάσιας αναλογίας οθόνη με έπιασε θετικά απροετοίμαστο.

Η πρώτη επαφή σηκώνοντάς το στην προβλεπόμενη στάση κρατήματος ήταν πολύ οικεία. Αυτό οφείλεται στο ότι οι λαβές του είναι αυτές που καιρό τώρα έχουμε καλοσυνηθίσει στο DualSense, άρα όσοι καλύπτονται από το πώς «κάθεται» το χειριστήριο του PS5 στα χέρια τους θα βρεθούν και εδώ ευχαριστημένοι. Και επειδή τη δική μου γνώμη διαβάζετε εδώ – καλώς ή κακώς – θα συμπληρώσω πως και εγώ είμαι fan του ισοζυγίου μεγέθους-βάρους του DualSense, άρα δεν θα μπορούσα να είμαι κάτι άλλο παρά καλυμμένος από την προσγείωση του PS Portal στις παλάμες μου. Φυσικά η δεύτερη παράμετρος, αυτή του βάρους, έχει επηρεαστεί από το σφήνωμα του ενδιάμεσου πάνελ, οδηγώντας το PS Portal στο να ζυγίζει κάτι παραπάνω από μισό κιλό. Είτε σας ακούγεται πολύ είτε λίγο, αυτό το νούμερο κατατάσσει το δημιούργημα της Sony στην ελαφριά κατηγορία. Στη θεωρία, είναι διακριτικά πιο απαλό σε βάρος από το μέσο gaming handheld σύστημα (Steam Deck, ASUS ROG Ally, κλπ), στην πράξη όμως προσφέρει μία ακόμα μία πιο ανάλαφρη, άνετη αίσθηση που δεν με κούρασε ποσώς, ούτε στις πρώτες χρήσης ούτε τώρα που έχω σημειώσει δεκάδες ώρες παρέα του.

Εξετάζοντας με το μικροσκόπιο τη hardware μεριά του, παρατηρήσαμε πως οι μοχλοί είναι σχετικά μικρότεροι αυτών που συναντάμε σε ένα DualSense, κάτι που δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την συνύπαρξη των δύο αναλογικών, τώρα που η απόσταση μεταξύ τους έγινε μεγαλύτερη από ποτέ. Περιστρέφοντάς το για να παρατηρήσουμε τι εξέχει περιμετρικά βλέπουμε ένα power button, το κουμπί του PlayStation Link, τους ρυθμιστές έντασης ήχου και τις υποδοχές jack 3.5mm και type-c για σύνδεση ακουστικού και φόρτιση αντίστοιχα. Μοναδική απουσία αυτή του touchpad, που όντως μας έλειψε υπό συνθήκες, με όλα τα gestures του να είναι πια μεταφερμένα στις πλαϊνές μεριές της αφής.

Δεν έχω πολλά να σχολιάσω περί των κατασκευαστικών του προδιαγραφών. Το PS Portal φέρει τη στιβαρότητα και τα δομικά πρότυπα στα οποία μας έχει συνηθίσει όλη η οικογένεια προϊόντων του PS5, άρα no surprises there και ούτε και χρειαζόταν να εκπλαγούμε με κάτι. Κρατώντας το νιώθω ότι κρατάω κάτι καλοφτιαγμένο και εργονομικό, δεν προκαλεί καθόλου πλαστικά ερεθίσματα ή ότι απειλείται η ανθεκτικότητά του. «It just works», με την καλύτερη δυνατή έννοια.

Επειδή όμως δεν πιστεύω να επενδύσατε 219.99€ για να χαζεύετε τη χαριτωμενιά του σχεδίου του, ας προχωρήσουμε στα λειτουργικά προνόμια του θέματος που, για να είμαι ειλικρινής, φάνηκαν περισσότερα από όσα μας είχαν υποσχεθεί αρχικώς.

Ενεργοποιώντας το PS Portal, το σετάρισμά του δεν θα σας πάρει πάνω από 3 λεπτά, αφού όλη η σύζευξη με Ίντερνετ και κονσόλα πραγματοποιείται απλούστατα μέσω του PS App. Για να διατηρείται η επαφή του Portal με τη συνδεδεμένη PS5 κονσόλα θα πρέπει αυτή να είναι είτε ανοιχτή είτε σε Sleep Mode, κάτι που βρίσκω εν μέρει περιοριστικό, δεδομένης της ανακάλυψης ότι δεν – επαναλαμβάνω – ΔΕΝ χρειάζεται το Portal και το PS5 να είναι connected στο ίδιο δίκτυο. Παράξενο, διότι το συγκεκριμένο προϊόν διαφημίστηκε περισσότερο ως in-house άνεση, παρά ως ένα σύστημα που δένει το PS5 με λουρί και αυτό σας ακολουθεί όπου κι αν πάτε, με μοναδική συνθήκη την ισχυρή επαφή με το διαδίκτυο. Για να σας το εξηγήσω πιο απλά, το PS5 μου ήταν ανοιχτό στο σπίτι μου καλωδιωμένο με Ethernet, εγώ βρισκόμουν στο σπίτι της αδερφής μου (σε χιλιομετρική απόσταση) με το Portal και όλα κυλούσαν ομαλότατα. Πραγματικά, Play Has No Limits. Η αξία του προϊόντος αυτομάτως εκτοξεύτηκε στη νόησή μου, εφόσον ξεκλειδώθηκε μπροστά μου η δυνατότητα να ελέγχω το PS5 οπουδήποτε μπορεί κάποιος να κάνει τον κόπο να μου υπαγορεύσει τον κωδικό Wi-Fi και έχει έστω VDSL σύνδεση, πόσω μάλλον αν ευλογείται από Fiber των 100Mbps και άνω. Πιο ακατόρθωτη φάνηκε η επίτευξη σύνδεσης μέσω 5G από κινητό, εφόσον το Portal δεν κατάφερε ποτέ να «βρει» την πηγή, πιθανότατα εξαιτίας του ασθενέστερου σήματος.

Αφήνοντας λίγο στην άκρη τα διαδικαστικά και κοιτώντας λίγο επί του προκείμενου το πώς λειτουργεί το PS Portal, στην ουσία αυτό καλείται να stream-άρει με την επαυξημένη μέθοδο του remote play αυτό που το PS5 μας εξάγει εκείνη τη στιγμή. Όπως φορτώνετε μία ταινία/σειρά μέσω Netflix, Disney+, etc και βασίζεστε στην ταχύτητα του Ίντερνετ για την ποιότητα που παρακολουθείτε, το ίδιο κάνει περίπου και το PS Portal, στηριζόμενο στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από την κονσόλα σας στο φορητό μηχάνημα. Σε αμφότερες τις τοποθεσίες που προανέφερα (σπίτι μου με 100Mbps και στην αδερφή μου με 50Mbps) το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστα εντυπωσιακό. Με φαινομενικά άμεσους χρόνους απόκρισης στις εντολές μου, από την επιλογή παιχνιδιού στο κεντρικό μενού μέχρι και εντός του gameplay, δεν στερήθηκα κάτι ως προς τον χειρισμό. Κάθε φορά που το χρησιμοποιώ είναι σαν να έχω μπροστά μου μία συρρικνωμένη εκδοχή του PS5 setup μου. Το επιχείρημα ότι «το remote play υπήρχε ήδη» δεν στέκει εδώ, διότι έχει δοκιμαστεί πολλάκις και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ματσάρει την εμπειρία του PS Portal, ούτε κατά διάνοια. Βέβαια, η εμπειρία του καθενός ενδέχεται να αποδειχθεί αρκετά διαφορετική ανάλογα με τα routers και τους χώρους όπου θα δοκιμαστεί.

Κανείς δεν θα έλεγε όχι και σε μία OLED οθόνη, ας είμαστε ρεαλιστές, όπως όμως έχω κουραστεί να υποστηρίζω: το software βοηθά το hardware να λάμπει, όχι το ανάποδο. Κάτι θα χάσετε από τον περιορισμό των 1080p στην LCD οθόνη του PS Portal, είτε πρόκειται για ανάλυση εξόδου, είτε για εύρος χρωμάτων και γωνιών θέασης. Boot-άροντας όμως πανέμορφα παιχνίδια, όπως τα Marvel’s Spider-Man 2, God of War Ragnarok, Ratchet & Clank: Rift Apart και Prince of Persia: The Lost Crown, έμεινα υπερευχαριστημένος από την ποιότητα της εικόνας τους. Ειδικά αναλογιζόμενος το πόσο ξεπερασμένες είναι οι LCD εγκαταστάσεις τώρα πια, βρήκα αξιοσέβαστο το quality, όσο και την απόδοση των παιχνιδιών στα 60FPS. Μπορεί το Full-HD ταβάνι να αφαιρεί, όμως αυτή η συμπύκνωση στις 8” έναντι των 55”, στις οποίες τεντώνεται το φυσιολογικά το output κατ’ οίκον, οδηγούν το αποτέλεσμα να γέρνει πολύ περισσότερο υπέρ του καθαρού έναντι του θολού.

Δεν σας κρύβω πως εκστασιάστηκα στο πόσο φυσιολογικά «έτρεχε», έστω και μέσω αναμετάδοσης, τα κορυφαία PS5 games αυτό το μαραφέτι. Γιατί ξανα-ξεκαθαρίζουμε, δεν είναι PSP, ούτε PS Vita. Δεν κάνει native running των υπό συζήτηση παιχνιδιών, αλλά επεκτείνει τα όσα δείχνει ή θα έδειχνε το PS5. Πιο πολύ στο Wii U πλησιάζει σαν concept, παρά στα προηγούμενα φορητά εργαλεία της Sony.

Βέβαια, έχει άλλα ατού που δεν είχαν τα τότε συστήματα. Όλες οι τεχνολογίες του DualSense είναι προ-εγκατεστημένες στα άκρα του PS Portal, άρα θα επωφεληθείτε από την αντιστοιχία των δονήσεων μέσω του haptic feedback και το κλείδωμα των adaptive σκανδαλών. Έτσι δεν μειωνόταν ποσώς το immersion κατά το parry μίας εισερχόμενης επίθεσης με την ασπίδα του Kratos, ούτε με το άνοιγμα portal – μέσα στο Portal – από τον Ratchet, ούτε κάθε φορά που ένας εκτοξευόμενος ιστός του Spider-Man έβρισκε στόχο. Όπως και στο απλό χειριστήριο βέβαια, το ξεδίπλωμα των DualSense καινοτομιών κλονίζει την μπαταρία του PS Portal, χωρίς να το εξαντλεί σε βαθμό που δεν δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στον παίκτη για ένα πολύωρο λιώσιμο. Γύρω στις 5-6 ώρες επιζεί σε ολική φωτεινότητα κάθε φορά, νούμερα που προσωπικά σπανίως πιάνω, άρα δεν θα μου χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, ποτέ να φορτίσω εμβόλιμα.

Μόνο στο κομμάτι του ήχου δεν τα βρήκαμε απολύτως. Τα built-in ηχεία του PS Portal είναι απλά καλά, τίποτα το εξελιγμένο και βρίσκουν τοίχο στα όσα προσφέρουν τα stereo ακούσματα. Άρα είτε αναγκαστικά θα προβούμε σε ενσύρματη προσθήκη ενός ζευγαριού ακουστικών – κάτι που δεν προτιμώ ποτέ – ή θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε σε κάποιο εκ των PlayStation περιφερειακών (π.χ. Pulse Explore) που είναι συμβατά με το PS Portal, εφόσον Bluetooth υποστήριξη δεν υφίσταται στην παρούσα φάση. Συμβιβάστηκα με τους θορύβους και τη μουσική που το σύστημα από μόνο του είναι ικανό να εξάγει και είναι σίγουρα το πιο μέτριο τμήμα των χαρακτηριστικών του.

Με τα υπέρ και τα κατά του, θα έλεγα πως το PS Portal απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό. Οι υποψήφιοι αγοραστές του θα πρέπει:

  1. να έχουν PS5 στην κατοχή τους
  2. να εξασφαλίζουν μέγιστη δυνατή ιντερνετική σύνδεση για την κονσόλα και το Portal
  3. να έχουν πραγματικό λόγο να παίξουν φορητά αντί να σταθούν σε κάποια 4K τηλεόραση/monitor

Κοινώς, θα το πρότεινα σε άτομα που μάχονται συνεχώς ενδοοικογενειακά για τη δεσμευμένη τηλεόραση ή σε άτομα που όντως παίζουν και σε μέρη εκτός του σπιτιού τους και επιθυμούν να έχουν έμμεση πρόσβαση στο PS5 τους. Αν δεν ανήκετε σε καμία από τις δύο περιπτώσεις ίσως δεν έχετε λόγο να θυσιάσετε την πολύ ανώτερη εμπειρία, την ασφάλεια και την αμεσότητα που μπορεί να προσφέρει ένα στήσιμο κονσόλας-οθόνης.

Προσωπικά με εξέπληξε θετικά, θεωρώ ότι στέλνει στο επόμενο επίπεδο τη λειτουργία απομακρυσμένου παιχνιδιού του PlayStation, με όλα τα χαρακτηριστικά του χωμένα σε ένα προϊόν που έχει σκεπτικό από πίσω του, τόσο στο πού βρίσκεται το κέντρο βάρους του όσο και στις επιδόσεις του software streaming. Το γεγονός ότι πλέον έχω τη δυνατότητα να ελέγχω εξ αποστάσεως το PS5, όπου υπάρχει Ίντερνετ, είναι μία πραγματική πολυτέλεια που εντελώς υποκειμενικά χρειαζόμουν και δεν το ήξερα. Υπάρχουν και άτομα όμως που θέλουν να ασκούν τη βιντεογκεϊμική σε συγκεκριμένο χρόνο, χώρο και με συγκεκριμένες σταθερές και καταλαβαίνω πως για αυτούς το PS Portal φαντάζει περιττό. Όπως λέω στην περίπτωση κάθε premium προϊόντος, η επιλογή είναι εκεί και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πολύ ωραία. Η αναγκαιότητά της εξαρτάται από εσάς. Όσοι φαντάζονται τους εαυτούς τους σε συνθήκες παιχνιδιού σαν αυτές που περιέγραψα, από μένα παραμένει μεγάλο ΝΑΙ. Όσοι καταλάβατε από νωρίς ότι δεν προορίζεται για εσάς πιθανότατα σταματήσατε να διαβάζετε πολύ νωρίτερα.

Ευχαριστούμε πολύ το PlayStation Greece για την παροχή του προϊόντος!

Γιάννης Σιδηρόπουλος's Avatar

Γιάννης Σιδηρόπουλος

Παίζω games από όταν δεν μίλαγα καλά-καλά και ακόμα προσπαθώ να καταλήξω στο αγαπημένο μου είδος.