ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ελλάδα info@savethegame.gr

Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy | Review

Ο μηδέν αδικών ουδενός δείται νόμου.

Μεγάλωσα με ταινίες του Hollywood γεμάτες δικαστηριακές διαμάχες αλλά και ελληνικές σειρές που είχαν μέσα στο σενάριο το επάγγελμα του δικηγόρου. Αξέχαστες αναμνήσεις και άκρως ρεαλιστικές, ειδικά οι λέξεις «χαζοδίκη» και «κολλητούλη» είχαν γίνει καραμέλα στα παιδικά μου χρόνια χάρη στον Χάρη Ρώμα με τη σειρά «Οι μεν και οι δεν». Σίγουρα οι ερμηνείες των χολιγουντιανών «τεράτων» ήταν κλάσεις ανώτερες από αυτές του έλληνα ηθοποιού, όπως ο Tom Cruise στο «Ζήτημα Τιμής» (σ.σ.για μένα προσωπικά ήταν τέλειος) ή ο άκρως χιουμοριστικός Jim Carrey στο «O Ψευταράς», αλλά το θέμα γενικά με τα δικαστήρια πάντα με ιντρίγκαρε. Ακόμη παρακολουθώ, όταν έχω τη δυνατότητα, τη σειρά «Νόμος και Τάξη» (Law & Order) καθώς κάθε δίκη από απλή καταλήγει τόσο απρόσμενη και ταυτόχρονα συναρπαστική που σε κρατάει σε εγρήγορση για το ποιος είναι τελικά ο ένοχος. 

Στο θέμα μας όμως, καθώς δεν έχουμε αφιέρωμα δικαστήρια του σινεμά ή της τηλεόρασης, αλλά review για το νέο τίτλο Ace Attorney, το Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy. Μια σειρά που έχει είκοσι τρία χρόνια ζωής και εννέα τίτλους στο ενεργητικό της και μας έχει χαρίσει αξέχαστους πρωταγωνιστές στο είδος των interactive visual novels. H σειρά ήταν αποκλειστική στις κονσόλες της Nintendo, αλλά πλέον η Capcom μας την προσφέρει απλόχερα και σε όλα τα format μέσα από μια σειρά επανακυκλοφοριών.

LEX MALLA, LEX NULLA
- Θωμάς Ακινάτης, 1225-1274

Το Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy διαθέτει τρία διαφορετικά παιχνίδια (αποτελούμενα από 16 επεισόδια στο σύνολο) και μια σειρά από extras, τα οποία είναι τα κλασσικά επιμέρους καλούδια που συναντάμε συνήθως σε τέτοιες συλλογές που μας έχει καλομάθει η Capcom σε προηγούμενες κυκλοφορίες της. Αξίζει να αναφερθεί ότι προέβησαν ακόμα και σε δημιουργία animations για συγκεκριμένους χαρακτήρες, νέες ατάκες καθώς και μουσική αλλά αυτό που κλέβει τη παράσταση είναι το Art Library. Μέσω αυτού, επιλέγετε χαρακτήρα, ατάκα και στάση και απολαμβάνετε το δημιούργημά σας σαν ένας (wannabe) δημιουργός manga.

Η συλλογή περιλαμβάνει τους τρεις τίτλους που ακολουθούν τα γεγονότα των Trials and Tribulations. Αυτά είναι τα Apollo Justice: Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney – Dual Destinies και το Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice. Αρχικά, το Apollo Justice μας εξιστορεί το ντεμπούτο του Apollo Justice στα δικαστικά έδρανα, καθώς καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μέντορες και να ξεσκεπάσει μια απίστευτη συνωμοσία που τραβιόταν με δόλο και προσοχή για επτά ολόκληρα χρόνια. Στη συνέχεια, το Dual Destinies έρχεται για να δώσει τέλος στη «σκοτεινή εποχή του νόμου» (σ.σ. τη διανύουμε καθημερινά στη χώρα μας) και να αποδώσει δικαιοσύνη σε έναν αρκετά ταλαιπωρημένο χαρακτήρα και τέλος, το Spirit of Justice εξερευνά τις αδυναμίες ενός συστήματος δικαιοσύνης που στηρίζεται στο υπερφυσικό (!) προσπαθώντας να δώσει το τελικό χτύπημα σε ένα σάπιο σύστημα ελέγχου που έχει στηθεί γύρω από αυτό.

Η κύρια πλοκή - όπως φανερώνει και το όνομα της συλλογής - αφιερώνεται στον νεαρό δικηγόρο Apollo αλλά στην πραγματικότητα, ο αληθινός πρωταγωνιστής είναι για μια ακόμα φορά ο επινοητικός Phoenix Wright. Ο Phoenix Wright είναι ένας υπερενθουσιώδης χαρακτήρας ο οποίος αλλάζει στη πορεία και καταλήγει να γίνεται ένας πιο σκοτεινός τύπος αλλά spoiler δεν κάνουμε εδώ στο Save the Game. Εγώ προσωπικά, ξεχώρισα πιο πολύ το Dual Destinies από αυτή τη συλλογή καθώς πιστεύω πως ήταν το sequel που χρειαζόταν το Apollo Justice καθώς καταφέρνει να ολοκληρώσει όλους τους χαρακτήρες του (πρωταγωνιστές και μη) μέσα από υποθέσεις που συνδέονται  πρωτότυπα μεταξύ τους και καταλήγουν σε ένα εξαιρετικό τέλος. Όσοι έχετε ασχοληθεί με τη σειρά ξέρετε, οι υπόλοιποι πάρτε ένα μικρό hint: αυτή η συλλογή όπως καταλήγει μάλλον στρώνει το δρόμο για νέες δικηγορικές περιπέτειες.

Όλα τα επεισόδια των παιχνιδιών διαθέτουν μια πολύ δυνατή και ενδιαφέρουσα πλοκή, ειδικά στην αρχή τους, ενώ το φινάλε τους με τη σειρά του κλείνει ιδανικά και ανατρεπτικά.  Υπάρχουν όμως και κάποια γεγονότα/ιστορίες ενδιάμεσα που καταφέρνουν και «χτίζουν» κάπως περισσότερο τη δυναμική και το background των χαρακτήρων που παρουσιάζονται. 

Ευτυχώς, η συλλογή έρχεται παρέα και με όλο το υλικό που αφορά άμεσα τον casual αλλά και τον hardcore gamer! DLCs όπως κουστούμια αλλά και επιπλέον επεισόδια ανεβάζουν το ενδιαφέρον αλλά και τη διάρκεια ενασχόλησής σας η οποία πιστέψτε με, είναι άκρως χορταστική και πιθανόν να αρχίσετε να ξεστομίζετε και εσείς “Objection” ή “Hold it” στους φίλους σας και στην οικογένειά σας, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Για παράδειγμα, η σερβιτόρα μου άφησε τον καφέ και της ούρλιαξα κοπανώντας το τραπέζι “Hold it!” καθώς ήθελα ένα cookie για τον καφέ μου το οποίο ξέχασε να μου αφήσει. Από την άλλη βέβαια, μου έτυχε κάτι πιο τραγικοκωμικό. Ετοιμάζεται η σύζυγος μου να πάρει τη κόρη μας στο μπάνιο για να την αλλάξει και φώναξα υστερικά “Objection” καθώς έπρεπε να τρέξω άμεσα στο WC γιατί ο καφές που ήπια πριν με τάραξε και δεν θα προλάβαινα να... αδράξω τη μέρα και να χαρώ τις καθημερινές ευτυχισμένες στιγμές που μας έχει χαρίσει αυτή η όμορφη ζωή. Θυμίστε μου σας παρακαλώ στα σχόλια να παίρνω τα χάπια μου και να μη συζητάω για τις προσωπικές μου στιγμές.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Καλά όλα αυτά, αλλά τι είναι το παιχνίδι; Διάλογοι, δράση, σκοτωμοί; Για όσους δεν γνωρίζουν και είναι ανυπόμονοι έρχεται η απάντησή σας. Παρακαλώ να σημειωθεί στα πρακτικά ότι ξεκινά η επεξήγηση, ευχαριστώ. Η σειρά Ace Attorney είναι μια από αυτές τις σειρές, ξέρετε εσείς οι νέοι με τα internets και τα μπλιμπλίκια που κοιτάτε όλη μέρα στα κινητά σας. Αυτά τα Visual Novels που λέτε, με δόσεις διαδραστικότητας και κάπως περιορισμένης εξερεύνησης. Πριν αρχίσετε να με «στολίζετε» ας το πω απλά: διάλογοι, πολλοί διάλογοι, πάρα πολλοί διάλογοι. Αυτό από μόνο του σίγουρα δεν ηχεί καλά στους fans των Call of Duty και στους λάτρεις των παιχνιδιών δράσης γενικότερα.  Αποστολή σας σε όλα τα παιχνίδια της σειράς είναι η υπεράσπιση ανθρώπων που κατηγορούνται άδικα και απέναντί τους βρίσκουν πάντοτε περίεργους συνήγορους κατηγορίας που θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τους στείλουν στη φυλακή. Το gameplay φαίνεται απλό αλλά χρειάζεται την προσοχή σας καθώς αρκετές φορές  θα χρειαστεί να θυμηθείτε τι έχει ειπωθεί και από ποιον αλλά και να ψάξετε στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας για να γυρίσετε την τροπή της ακροαματικής διαδικασίας υπέρ του πελάτη σας. 

Κάθε παιχνίδι διατίθεται σε επεισόδια τα οποία χωρίζονται με τη σειρά τους σε κεφάλαια. Αρχικά παρουσιάζεται το έγκλημα, στη συνέχεια ακολουθεί κάποιο κομμάτι με έρευνα όπου μετακινείστε σε διάφορες διαθέσιμες περιοχές για να αναζητήσετε στοιχεία και τεκμήρια για το τι συνέβη πραγματικά και στο τέλος καταλήγετε στην ακροαματική διαδικασία. Αυτός ο κύκλος -που μπορεί να επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές- μπορεί να γίνει κάπως πιο σύντομος αν ψάξετε κάθε σημείο της οθόνης, τσεκάρετε όλα τα αντικείμενα στη λίστα των τεκμηρίων σας για στοιχεία και τέλος, να ξεχωρίσετε ποια πληροφορία είναι χρήσιμη και ποια όχι. Σίγουρα θα πέσετε στη τρύπα του trial & error αλλά ευτυχώς μπορείτε να κάνετε save σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή για να γλιτώσετε από την υπομονή του δικαστή η οποία εξαντλείται από τυχόν λάθη ή παραλείψεις σας. 

Η διαδραστικότητα με επιλογές διαλόγων και εξερεύνηση στοιχείων σίγουρα θα χαροποιήσει μια ξεχασμένη κατηγορία παικτών- αυτή των adventure games- αλλά υπάρχει και επιλογή του story mode για όλους τους τίτλους. Με αυτό απλά παρακολουθείτε και διαβάζετε τα τεκταινόμενα στην οθόνη σας παρέα με κάποιο αναψυκτικό και σνακ ή ακόμη και γεύμα. Ιδανική επιλογή για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για ένα χαλαρό visual novel session (σ.σ.το οποίο βέβαια δεν έχει νόημα καθώς μπορείτε και να το παρακολουθήσετε free στο YouTube.). Να σημειωθεί και στα πρακτικά παρακαλώ ότι υπάρχει και Chapter Select για να ξεκινήσετε από εκεί που θέλετε και να αρπάξετε ότι trophy/achievement σας ξέφυγε από τη πρώτη σας ενασχόληση.

Κάθε ένας από τους τρεις δικηγόρους που θα χειριστείτε (Apollo, Phoenix, Athena) έχει και ειδικές ικανότητες (όπως ψυχοπνευματικές δυνάμεις ή κάποιο αντικείμενο) και μπορούν να τον βοηθήσουν να τσεκάρει στοιχεία στις καταθέσεις που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατον να εντοπιστούν. Για παράδειγμα, το βραχιόλι του Apollo τον βοηθά να εντοπίσει τους μάρτυρες όταν λένε ψέμματα με ενόραση που του παρέχει κατά τη χρήση του. Έτσι, μπορείτε να παρατηρήσετε λεπτομέρειες στις κινήσεις των μαρτύρων όπως στραβοκατάπημα, ιδρώτας και νευρικότητα. Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε και τη συμβουλή των άλλων δικηγόρων που μπορεί να είναι παρόντες στη δίκη εφόσον υπάρχει και έχει ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη επιλογή. 

ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ

Στο κομμάτι του οπτικού τομέα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των τίτλων καθώς το Apollo Justice: Ace Attorney είναι ένας τίτλος που ακολουθεί τη 2D-sprites συνταγή των προκατόχων του ενώ τα Dual Destinies και Spirit of Justice αποδίδονται με μια εντελώς διαφορετική μηχανή γραφικών, η οποία διαθέτει μια πιο λεπτομερή απόδοση των περιβαλλόντων έρευνας αλλά και του δικαστηρίου. Έχει διατηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός τους (αναφέρεται και στο ξεκίνημα του παιχνιδιού) καθώς τα 3D μοντέλα των χαρακτήρων στο Dual Destinies δεν εμφανίζονται 100% accurate στο 2D background, ίσως λόγω του ειδικού σχεδιασμού που είχαν υποστεί για το Nintendo 3DS. Αν είχε γίνει καλύτερη δουλειά σε αυτό το κομμάτι θα ήμουν πιο ευχαριστημένος σε σχέση με την απλά υψηλότερη ανάλυση που προσφέρεται αλλά ίσως στη φορητή εκδοχή του παιχνιδιού στο Switch να μην είναι τόσο έντονο αυτό το φαινόμενο. 

Το νέο UI που καταλαμβάνει μόνο μια οθόνη είναι απλό και άμεσο κάνοντας τη ροή ανάμεσα στο κείμενο και τις σκηνές μετάβασης τέλεια και όλες οι εντολές πραγματοποιούνται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Τα αυτάκια σας από την άλλη θα χαρούν με ορισμένα απολαυστικά μουσικά κομμάτια που παίζουν κατά τη διάρκεια των δικαστικών αναμετρήσεων ενώ και τα voice-overs των χαρακτήρων είναι εξαιρετικά, αν και ελάχιστα, καθώς έχουμε να κάνουμε με visual novel.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

Είναι γεγονός ότι τα visual novels δεν απευθύνονται σε όλους αλλά πιστέψτε με, αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του ψηφιακού δικηγόρου, η σειρά Ace Attorney κάνει τα αδύνατα δυνατά και προσφέρει μια πολύ καλή και ταυτόχρονα συναρπαστική απόδοση αυτού του επαγγέλματος. Πάρα πολλές ώρες ενδιαφέρουσας αφήγησης και συναρπαστικών ιστοριών με ακραίες ανατροπές σας περιμένουν στη συλλογή Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy οπότε, οι ψηφιακοί βιβλιοφάγοι μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς ενδοιασμούς.

Ευχαριστούμε πολύ τη CD Media για την παροχή του review copy!

Οι δικαστικές διαμάχες του δημοφιλούς δικηγόρου με την extreme κόμμωση, παραμένουν άκρως ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές, με πλούσιο σεναριακό αλλά και extra περιεχόμενο. Η visual novel δομή του στήνει μια πολύ όμορφη ιστορία με ενδιαφέρουσα πλοκή και σωστή ανάπτυξη χαρακτήρων.

7.6
Μάρκος Ασκανιάν's Avatar

Μάρκος Ασκανιάν

Γεννημένος στα '80s, έχω ζήσει όλη την εξέλιξη της βιομηχανίας και πάντα ψάχνω κάτι που θα με εκπλήσσει.